برنامه نویسی ارزان بوئینگ را زمین زد
به گزارش مجله نماشو، بوئینگ که به عنوان بزرگ ترین تولیدکننده هواپیما در جهان سال های طولانی گوی سبقت را از رقبای خود ربوده بود از مدتی پیش با یکی از بزرگ ترین بحران های تاریخ فعالیت های خود روبرو شد چرا که جت مسافربری 737- مکس این هواپیما که سال 2011 میلادی برای نخستین بار وارد خطوط هوایی جهان شد و با فاصله زمانی کوتاه عنوان پرفروش ترین هواپیمای ساخت شرکت بوئینگ را به خود اختصاص داد از مدتی قبل مسائل فراوان را پیش روی خود دید مسائلی که این شرکت هواپیمایی را با چالش های بسیاری رو به رو کرد.
سازمان فدرال هوانوردی امریکا این هفته با انتشار بیانیه ای اعلام کرد، پردازش داده ها توسط رایانه مرکزی 737- مکس به گونه ای صورت می گیرد که خلبان در آزمایش های شبیه سازی شده به سختی می تواند از مسیریابی اشتباه و برخورد با زمین نجات پیدا کند. دو سانحه این هواپیما از اکتبر گذشته تاکنون باعث شد 346 مسافر جان خود را از دست بدهند و این طور که سازمان هوانوردی امریکا می گوید، مشکل مذکور به خاطر یک اختلال نرم افزاری صورت گرفته است.
این برنامه نویس های ارزان
این مسأله همچنان در قالب یک راز در قلب شرکت بوئینگ باقی مانده است که شرکت صاحبنامی که برای طراحی دقیق هواپیماهای خود چندین میلیارد دلار سرمایه گذاری می کند چطور به خاطر یک اختلال نرم افزاری ساده دو سانحه بزرگ سقوط هواپیما را رقم می زند. مهندسانی که سابقه طولانی همکاری با بوئینگ را دارند بر این باورند که پافشاری شرکت بوئینگ برای برون سپاری برنامه نویسی و واگذاری آن به پیمانکاران ارزان قیمت مهم ترین عامل در این زمینه بوده است.
هم اکنون نرم افزار 737- مکس با اختلالات قابل ملاحظه ای روبه رو شده است که می تواند از پرواز هواپیماهای بوئینگ برای مدت های طولانی جلوگیری کند. مقامات بلندپایه امریکایی این هفته شرکت مذکور را مورد انتقاد قرار دادند که با بیرون کردن مهندسان مجرب و با سابقه، بخش توسعه نرم افزار و برنامه نویسی را به پیمانکاران ارزان قیمت واگذار کرده است.
این شرکت صاحبنام امریکایی و زیرمجموعه های وابسته به آن به پیمانکارانی اعتماد کردند که برای توسعه و آزمایش نرم افزار 737-مکس ساعتی 9 دلار دستمزد دریافت می کردند و برنامه نویسان مذکور اغلب در کشورهای فاقد تجربیات گسترده حوزه هوا- فضا بخصوص هند مشغول به فعالیت بودند.
مارک رابین یکی از مهندسان نرم افزاری اسبق بوئینگ که در گروه آزمایش های پروازی پشتیبانی کننده 737-مکس حضور داشت در این خصوص توضیح داد در دفاتر شعبه بوئینگ در سیاتل تعداد زیادی از افراد حضور دارند که به تازگی از دانشگاه فارغ التحصیل شده اند و در اصل کارمندان شرکت توسعه نرم افزاری اچ سی ال تکنولوژی هستند.
برنامه نویسان شرکت اچ سی ال به صورت اختصاصی برای بوئینگ فعالیت می کنند. با وجود این این موضوع بسیار بحث برانگیز است، زیرا تخصص و تجربه کاری این مهندسان جوان نسبت به برنامه نویسان اصلی بوئینگ بسیار کمتر است و تنها مزیت آنها دستمزد پایین ترشان است. رابین در این خصوص گفت: بازنویسی نرم افزارهای اچ سی ال بارها و بارها صورت گرفت. زیرا کدهایی که آنها تحویل می دادند مسائل فراوانی را شامل می شد و باید تمام نرم افزار را از ابتدا ویرایش می کردیم.
البته به نظر می رسد همکاری بوئینگ با برنامه نویسان هندی مزایای دیگری را هم برای این شرکت امریکایی به همراه داشته است. بوئینگ در چند سال اخیر پیروز شد چندین قرارداد همکاری برای توسعه هواپیماهای نظامی و تجاری را با دولت هند منعقد کند که از جمله آنها می توان به قرارداد 22 میلیارد دلاری ژانویه 2017 برای شرکت اسپایس جِت اشاره کرد. طی این همکاری مقرر شد 100 دستگاه جت مسافربری 737-مکس 8 ساخته شود که این بزرگترین همکاری بوئینگ با یک شرکت هندی بود.
آنچه سوابق کاری کارمندان اچ سی ال در شبکه های اجتماعی نشان می دهد، این مهندسان هندی در بخش توسعه و آزمایش نرم افزار نمایش پرواز 737-مکس حضور داشتند و این در حالی است که کارمندان دیگر شرکت های هندی از جمله Cyient توسعه نرم افزار آزمایش تجهیزات پرواز را برعهده گرفتند.
یکی از کارمندان اچ سی ال در یکی از مطالبی که ژانویه 2016 در شبکه اجتماعی لینکدین به اشتراک گذاشت، وظایف خود را برای توسعه نرم افزاری هواپیمایی که در مرحله آزمایش پرواز به سر می برد این گونه تشریح کرد: به کارگیری راه حل های سریع برای حل مسائل پیش آمده در جریان تولید 737-مکس، تا هیچ گونه تأخیر برای انجام پرواز آزمایشی ایجاد نشود چرا که تأخیر در هر پرواز آزمایشی هزینه قابل ملاحظه ای را به شرکت بوئینگ تحمیل می کند.
این نرم افزارهای خطرناک
به دنبال افزایش نقدها به فرآیند توسعه نرم افزاری بوئینگ، این شرکت توضیح داد سانحه هواپیمای لایون ایر در اکتبر گذشته و اتیوپی ایرلاینز در ماه مارس به دلیل اختلال در سیستم تقویت ویژگی های مانور صورت گرفته است و مهندسان نرم افزاری دو شرکت اچ سی ال و Cyient هیچ دخل و تصرفی در توسعه سیستم مذکور نداشته اند. این تولیدکننده بزرگ هواپیما که دفتر مرکزی آن در شهر شیکاگو واقع شده است همچنین ادعا کرد چراغ اخطار کابین خلبان که بیشتر خطوط هوایی آن را غیرفعال می کنند از دیگر مسائلی محسوب می شود که سقوط این دو هواپیما را به دنبال داشت.
سخنگوی شرکت بوئینگ در این خصوص گفت: بوئینگ در زمینه همکاری با شرکا و پیمانکاران خود در سراسر جهان چندین دهه تجربه دارد. تمرکز اصلی ما همواره این است که اطمینان حاصل کنیم محصولات و خدمات ما در ایمنی کامل به سر می برند، در بالاترین سطح کیفیت هستند و مبتنی بر تمامی قوانین و استانداردهای جهانی به دست مشتریان می رسند.
در این میان شرکت اچ سی ال نیز با انتشار بیانیه ای گفت همکاری های گسترده و طولانی را با بوئینگ دنبال می کند و مفتخر است که همواره در این زمینه بهترین اقدامات را انجام داده است. این شرکت هندی اعلام کرد مسئولیت هیچ یک از مسائل پیش آمده برای جت مسافربری 737- مکس را نمی پذیرد.
آزمایش های شبیه ساز اخیر توسط سازمان فدرال هوانوردی نشان داد مسائل مربوط به اختلال نرم افزاری در 737-مکس به عنوان پرفروش ترین محصول بوئینگ، بزرگترین عامل سقوط آن بوده است. پس از آنکه مقامات امریکایی طی هفته جاری دریافتند یکی از تراشه های رایانه ای این هواپیما مربوط به پاسخ اضطراری هنگام پردازش نادرست داده ها نیز با مشکل روبه رو بوده است، ارزش سهام بوئینگ در بازار بورس امریکا بشدت کاهش یافت.
شرکت بوئینگ حدود هشت سال قبل توسعه و ساخت 737 - مکس را آغاز کرد تا از این طریق بتواند با هواپیمای ایرباس اس ای وارد رقابت شود. مهندسانی که از آن زمان با بوئینگ همکاری می کردند در این خصوص توضیح دادند فشارهای مدیران ارشد برای اعمال تغییر و جلوگیری از صرف زمان و هزینه بیشتر مهم ترین عاملی بود که شرکت را مجبور کرد از مهندسان هندی کمک بگیرند و این اتفاق بیفتد. ریک لودک از مهندسان مرکز کنترل پرواز بوئینگ که سال 2017 تعدیل و از این شرکت اخراج شد در این خصوص توضیح داد: بوئینگ برای کاهش هزینه های خود هر اقدامی که به ذهنتان خطور کند را انجام داد و از جمله آنها انتقال فعالیت ها از مرکز پاگت ساند بود. زیرا هزینه کارمندان متخصص در این مرکز بسیار زیاد بود. این مسأله قابل پیش بینی است که وقتی چنین فشارهایی را به شرکت وارد کنید، روی نتیجه نهایی عملکرد آن تأثیر می گذارد.
توجه داشته باشید که یک دستگاه هواپیمای جت مسافربری از میلیون ها قطعه تشکیل شده است و برای هر کدام از آنها میلیون ها خط کد نرم افزاری نوشته می شود. بوئینگ در طول فعالیت های خود همواره تلاش کرده است هیچ گونه اختلالی در بخش نرم افزاری هواپیماها وجود نداشته باشد و هم اکنون بررسی های گسترده را آغاز کرده است تا دلیل اصلی اختلال نرم افزاری پیش آمده را شناسایی کند.
منبع: ایران آنلاین