جذابیت لباس های ایرانی برای گردشگران خارجی
به گزارش مجله نماشو، یک هنرمند صنایع دستی در رشته لباس های سنتی گفت: امکان عرضه آثار و کارهای ما در بازارهای خاورمیانه و اروپایی به لحاظ پتانسیل بالای این بازارها، قدرت ارزآوری بالایی را به همراه خواهد داشت.
ام سلمه یحیی زاده در گفت وگو با خبرنگاران، درباره فعالیت در حوزه صنایع دستی و در رشته لباس های سنتی اظهار کرد: از سال 1390 تصمیم گرفتم درباره تاریخ لباس ایران پژوهش کنم و این کار را از زمان هخامنشیان شروع و لباس های آن دوره را بر اساس مستندات تاریخی، سنگ نگاره های تخت جمشید بازآفرینی کردم و به صورت عکاسی شده در آتلیه به نمایش گذاشتم. پس از آن نیز روی دوره های زمانی مختلف کار کردم.
وی افزود: در حال حاضر مشغول تولید و طراحی لباس های ایرانی هستم؛ لباس هایی مدرنی که نشانه هایی از فرهنگ ایرانی دارند. می توان گفت در شاخه های این کار تولید لباس و پارچه های دست بافت و گرته برداری از لباس اقوام نیز می گنجد.
این هنرمند طراحی لباس با بیان اینکه کارگاه اش در خانه است و حجم فعالیت زیادی دارد، افزود: با یک تیم چندنفره فعالیت می کنم که بخشی از کار در کارگاه های آن ها انجام می شود؛ ضمن این که ما به همه ایران و گاه به خارج از ایران لباس فروخته ایم.
یحیی زاده درباره میزان فروش آثار خود گفت: خوشبختانه وضعیت در این زمینه خوب است زیرا لباس یک نیاز برای مردم محسوب شده و باتوجه به این که همیشه از لباس های ترک یا اروپایی کپی برداری می شده، هویت لباس ایرانی در فرهنگ لباس پوشیدن زنان ایرانی نبود و از سال هایی که شروع به کار کردم و البته گروه های دیگری نیز به سبک و سیاق خود این کار را انجام دادند، رویکرد نگاه ایرانی برای خانم ها و آقایان خیلی جذاب شده. این امر موجب شده که ما همیشه مخاطب و مشتری خود را داشته باشیم و نگران فروش محصولاتمان نیستیم .
او درباره میزان شناخته بودن آثارش بین گردشگران خارجی مطرح نمود: در هتل پارس مشهد، یک گالری صنایع دستی داشتم که در آن کار را تولید و طراحی کرده و بازدیدکنندگان آثار را می دیدند و در خدمت مهمانان غیرمشهدی نیز بوده ایم؛ ولی با توجه به این که حجم تولید، کمی ما را از فروش دور کرد، در حال حاضر بیشتر تمرکز مان روی تولید است و فروش بیشتر توسط یک واسطه انجام می شود.
این هنرمند با بیان اینکه کارهایش برای مسافران عرب بسیار جذاب است، ادامه داد: البته مسافران آلمانی هم داشتیم که از ما خرید کرده اند و به نظر آنان نحوه ارائه کار برایشان بسیار جالب بود. همچنین مسافر آمریکایی نیز داشتیم که کت های مخملی را با نام ارخالو که نوارهای دست بافت زاوین روی آن کار می شود و مخمل آن متعلق به کاشان است، برای اجراهای موسیقی خود خریداری کرده و از آن جا که بیشتر مواد اولیه کارم ترمه است، این لباس ها اغلب برای اروپایی ها و به ویژه ایتالیایی ها بسیار جذاب است؛ به این دلیل که پارچه خاص ایران است و محبوبیت کار در خارج از ایران زیاد است.
یحیی زاده گفت: ما شاهد گردشگری خارجی در محدوده حرم در مشهد هستیم که به نظر من اگر در فضاهای رفت و آمد این افراد و در بازارهای اطراف حرم یا در طرقبه و شاندیز و فضاهای تفریحی، چنین کارهایی عرضه شود مفید است. همچنین اگر می خواهیم در ابتدای کار توجه مسافر خود را جلب کنیم، می توانیم در فرودگاه های پروازهای خارجی نیز پایگاه هایی برای عرضه داشته باشیم.
او درباره وضعیت حمایت میراث فرهنگی استان بیان نمود: حمایت میراث فرهنگی مطلوب بوده و در زمینه تسهیلات نیز همکاری لازم را با ما دارد؛ ولی توان میراث فرهنگی بالاتر از این نیست و ترجیح من این بود که با سازمان میراث فرهنگی در تهران نیز ارتباط داشته و به وسیله آن ها رایزنی های خارجی داشته باشیم و کارها و آثار خود را در بازارهای خاورمیانه و نیز بازارهای اروپایی عرضه کنیم. به این دلیل که پتانسیل این بازارها بالا است و می توان کارها و آثار را با ارزش پول بالاتری به فروش رساند.
این هنرمند همچنین گفت: اگر بتوانیم در فرودگاه کشوری چون عمان کارگاه برگزار کنیم و کارمان را بفروشیم و دولت نیز با توجه به روابطی که دارد، بتواند یک گالری در اختیار ما قرار دهد و محصولاتمان را در چنین فرودگاه هایی عرضه کنیم، این امر به لحاظ ارزآوری به واقع مفید واقع خواهد شد.
منبع: خبرگزاری ایسنا