علل مصرف موادمخدر توسط دانش آموزان
به گزارش مجله نماشو، دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدربا اشاره به تحقیقات انجام شده در حوزه اعتیاد دانش آموزی و استخراج علل روی آوری این قشر به مصرف مواد گفت: عده ای اولین علت مصرف را بی ضرر بودن مواد دانسته اند؛ دومین علت نیز اصرار همسالان ذکر شده بطوریکه افراد برای این که کم نیاورند وارد جمع می شدند. سومین علت نیز سرگرمی عنوان شده؛ آنهایی که می دانستند مواد مخدر مضر و اعتیاد آور است اما اینطور نمی اندیشیدند که با یک بار مصرف معتاد شوند اما باید بگوئیم این مسیری است که راه بازگشت از آن بسیار سخت است.

به گزارش خبرنگاران، اسکندر مومنی در مراسم امضای تفاهم نامه ای بین این ستاد و آموزش و پرورش که امروز با حضور سیدجواد حسینی سرپرست وزارت آموزش و پرورش انجام شد، گفت: در 40 سال گذشته در حوزه مقابله با مواد مخدر اقدامات خوبی اجرا شده است. در حوزه مبارزه، درمان و پیشگیری چند انتظار در جامعه وجود دارد: یک انتظار آن است که مواد مخدر در دسترس نباشد و کسی آن را مصرف نکند؛ این رویکرد نگاه قالبش آن است که تمرکز بر مبارزه باشد، مواد مخدر وارد کشور نگردد و در دسترس نباشد تا کسی آن را مصرف نکند.
وی ادامه داد: نگاه دیگر آن است که کوشش کنیم مبتلایان را درمان کنیم تا به جامعه بازگردند. این 2 نگاه در 40 سال گذشته بود و صحیح است، همه نیروهای باید کوشش نمایند که با مواد مخدر در همه بخشها مقابله نمایند این انتظار درست و به حقی است. نگاه دوم نیز درست است که آسیب دیدگان توانمند شوند و به آغوش جامعه بازگردند.
دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر با اشاره به نگاه سوم یعنی پیشگیری اضافه نمود: به اعتقاد ما در آسیب شناسی که در این 40 سال صورت گرفت در حوزه پیشگیری ظرفیت های زیادی در کشور وجود دارد که باید احیاء گردد. این انتظار کاملا به حق است که مواد مخدر در دسترس نباشد و کسی آن را مصرف نکند اما آیا کافی هست؟ اگر اقدامات پیشگیرانه صیانت درونی و بازدارندگی درونی ایجاد نگردد تنها باید مقابله کنیم و آسیب دیدگان را درمان کنیم؛ به عبارتی معتقدیم که رویکرد غالب و رویکرد برتر باید نگاه پیشگیرانه باشد و ایجاد بازدارندگی درونی که حتی اگر مواد مخدر در دسترس بود کسی به سمت آن نرود.
به گفته مومنی اگر رویکرد درمان مقابله و اقدامات پیشگیرانه با هم به صورت متوازن پیش نروند این یک چرخه معیوب است.
وی با بیان اینکه در کنار کشوری هستیم که بزرگترین فراوری نماینده مواد مخدر در دنیا است، اضافه نمود: در سال 2001 میلادی فراوری مواد مخدر در افغانستان حدود 200 تن بود که در سال 2017 به بیش از 9 هزار تن بر اساس آمار سازمان ملل رسید؛ این به ما اعلام می نماید که در کنار اقدامات مقابله ای باید اقدامات پیشگیرانه و بازدارندگی درونی را در اولویت قرار دهیم. بر همین اساس برای این که بستری ایجاد گردد، طرحی به نام یاری گران زندگی تدوین شد.
دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر ادامه داد: این طرح در جلسه ستاد مبارزه با مواد مخدر به ریاست رئیس جمهور به تصویب رسید. این طرح بستری است برای اقدامات فرهنگی و پیشگیرانه در جامعه و اولویت این طرح آموزش و پرورش است.
وی تاکید نمود: در این طرح آمده است که همه وزارتخانه ها و گروه های مرجع در بستری قرار می گیرند تا اقدامات پیشگیرانه خود را شروع نمایند اما اولویت اصلی با آموزش و پرورش است.
دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر با اشاره به اینکه حدود 15 میلیون دانش آموز و معلم در این وزارتخانه عظیم در حال فعالیت هستند، توضیح داد: متاسفانه آنهایی که جامعه مارا هدف قرار دادند جامعه هدفشان نوجوانان و جوانان است. باید کوشش کنیم از خانواده بزرگ آموزش و پرورش استفاده کنیم و اقدامات پیشگیرانه را انجام دهیم. هر سازمانی که توانست به سهم خود از این دریا بهره ببرد، پیروز خواهد بود.
وی با اشاره به آنالیز و تحقیقاتی که در حوزه اعتیاد دانش آموزی اجرا شده گفت: چند علت اصلی برای مصرف مواد مخدر توسط این قشر احصاء شده؛ عده ای اولین علت مصرف را بی ضرر بودن مواد دانسته اند؛ دومین علت نیز اصرار همسالان ذکر شده بطوریکه عده دیگر برای این که کم نیاورند وارد جمع می شدند و سومین علت نیز سرگرمی عنوان شده؛ آنهایی که می دانستند مواد مخدر مضر و اعتیاد آور است اما اینطور نمی اندیشیدند که با یک بار مصرف معتاد شوند اما باید بگوئیم این مسیری است که راه بازگشت از آن بسیار سخت است.
دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر اضافه نمود: بنابراین با توجه به یافته های این پژوهشها می توان در حوزه پیشگیری از مصرف مواد مخدر با همکاری و یاری آموزش و پرورش و اولیاء و خانواده ها وارد شد و به جامعه دانش آموزی آموزش داد که یکبار مصرف مواد می تواند انسان را به راه بی بازگشت بیندازد. همچنین با استفاده از این ظرفیت می توانیم قدرت نه گفتن را به دانش آموزان آموزش دهیم.
منبع: خبرگزاری ایسنا