بیماران کلیوی این غذاها را نخورند

به گزارش مجله نماشو، حتماً تعجب خواهید کرد اگر بدانید غذاهای زیادی هستند که می توانند به کلیه ها آسیب بزنند، حتی غذاهایی که سالم به نظر می رسند. پس بهتر است در مصرف خوراکی های زیر زیاده روی نکنید.

بیماران کلیوی این غذاها را نخورند

کلیه ها کارهای سختی انجام می دهند. فیلتر کردن و دفع ضایعات از جریان خون، فقط آغاز کار است. کلیه ها، تعادل مایعات بدن را نیز حفظ می نمایند و هورمون هایی ترشح می نمایند که گلبول های قرمز را می سازند، سلامت استخوان ها را تضمین می نمایند و فشار خون را تنظیم می نمایند.

ما دانسته یا ندانسته، فشار زیادی به کلیه هایمان وارد می کنیم، با رژیم غذایی، داروها و سموم محیطی نتیجه این فشارها می تواند سرطان کلیه، سنگ کلیه، بیماری کلیه پلی کیستیک و یا حتی نارسایی کلیه باشد. بعضی از فشارهایی که به کلیه ها وارد می گردد تحت کنترل ما نیست، زیرا به هر حال وظیفه کلیه، دفع سموم است و می توانیم به کلیه هایمان این اطمینان را داشته باشیم که قوی و شکست ناپذیرند! اما هر اندامی در بدن ممکن است تحت فشار بیش از اندازه، آسیب ببیند.

حتماً تعجب خواهید کرد اگر بدانید غذاهای زیادی هستند که می توانند به کلیه ها آسیب بزنند، حتی غذاهایی که سالم به نظر می رسند. پس بهتر است در مصرف خوراکی های زیر زیاده روی نکنید.

  • مغزها

اگر مستعد سنگ کلیه هستید پس مغزها اسنک خوبی برای شما نیستند. آجیل و مغزها حاوی دسته ای از مواد معدنی به نام اگزالات هستند که در بیشتر انواع سنگ کلیه یافته می گردد. اگر سابقه سنگ کلیه دارید، مصرف آجیل را خیلی محدود کنید. برای افراد سالم نیز آگاهی نسبت به مصرف غذاهای اگزالات دار اهمیت دارد مثلاً اسفناج، چغندر، چیپس سیب زمینی، سیب زمینی سرخ نموده و برگه های جو و گندم.

البته بعضی از این خوراکی ها مخصوصاً مغزها می توانند در یک رژیم غذایی سالم به خوبی جا بگیرند اما نکته اصلی، تعادل است. مثلاً به جای اینکه اغلب فقط از اسفناج بهره ببرید، از سبزیجات متنوعی بهره ببرید یا آجیل را در حد اعتدال مصرف کنید.

  • آووکادو

آوکادو میوه ای خوشمزه است که چربی های سالمی دارد اما مقدار پتاسیم آن نیز بالاست. کلیه ها احتیاج دارند تا تعادل مناسبی از پتاسیم و سدیم در بدن برقرار باشد تا آن ها کارشان را درست انجام دهند. هایپرکالمیا به معنی پتاسیم زیاد در خون است و در افرادی روی می دهد که بیماری کلیوی پیشرفته دارند. پتاسیم زیاد در خون اغلب موجب حالت تهوع، ضعف، کرختی و پایین بودن ضربان قلب می گردد. خوشبختانه اگر هیچ بیماری کلیوی ندارید احتیاجی نیست نگران مصرف آووکادو باشید. بیشتر افراد به وسیله رژیم غذایی خود نمی توانند پتاسیم کافی دریافت نمایند.

  • کافئین

اگر عادت دارید هر روز صبحتان را با فنجانی قهوه آغاز کنید شاید کار خوبی نمی کنید. اگر مشکل در کلیه هایتان دارید نوشابه های گازدار و انرژی زا نیز خطرناک اند. مطالعات نشان می دهند مصرف طولانی مدت کافئین می تواند بیماری مزمن کلیوی را بدتر نموده و احتمال سنگ کلیه را افزایش بدهد. کافئین، تا حدودی مدر است که بر توانایی کلیه ها برای جذب آب اثر می گذارد. اگر کافئین در حد متعادل مصرف گردد و جلوی دسترسی کلیه ها به آب کافی را نگیرد مشکل ساز نخواهد بود اما مصرف زیاد آن برای کلیه ها دردسرساز است. کافئین، محرک جریان خون نیز هست، بنابراین فشار خون را بالا می برد. باز هم اگر فشار خون نرمالی دارید، کافئین مسئله ای برایتان نخواهد داشت اما اگر فشارخونتان اغلب بالاست باید مصرف کافئین را محدودتر کنید.

  • محصولات لبنی

محصولات لبنی شامل شیر، پنیر و ماست، سرشار از کلسیم بوده و سطح کلسیم را در ادرار بالا می برند. در نتیجه احتمال سنگ کلیه بیشتر خواهد شد. افرادی که در حال حاضر بیماری کلیوی دارند باید مصرف لبنیات را کاهش دهند تا کار کلیه ها سبُک تر گردد. با این کار احتیاج به دیالیز را به تأخیر خواهند انداخت. کره نیز محصولی لبنی است که پُر از چربی اشباع است و ریسک بیماری قلبی را بالا می برد. متأسفانه بیماری قلبی، ریسک فاکتوری برای بیماری کلیوی است.

  • نمک

سدیم همراه با پتاسیم، تعادل مایعات بدن را حفظ می نماید که برای عملکرد درست کلیه ها مهم است. اما بیشتر ما سدیم زیادی مصرف می کنیم. محصولات فرآوری شده حاوی سدیم بسیار زیادی هستند، بیشتر از آنچه فکرش را بکنید! سدیم زیاد باعث احتباس آب در کلیه ها می گردد تا نمک در خونتان رقیق گردد، و این کار فشار زیادی به کلیه ها وارد می نماید. عادت به مصرف نمک زیاد، فشار خون را بالا می برد و به نفرون های کلیه آسیب می زند. نفرون ها واحدهای عملکردی کلیه هستند و خون را تصفیه می نمایند.

  • گوشت قرمز

گوشت قرمز حاوی مقدار زیادی پروتئین است. پروتئین برای فرایند رشد و سلامت عضلات اهمیت زیادی دارد، اما سوخت و ساز آن، یکی از سخت ترین کارهایی است که کلیه ها انجام می دهند. رژیم غذایی پُر از پروتئین های حیوانی، احتمال سنگ کلیه را افزایش می دهد. به همین دلیل، رژیم های غذایی پُرپروتئین به افرادی که دچار بیماری های کلیوی هستند توصیه نمی گردد.

  • شیرین نماینده های مصنوعی

اگر شما فکر می کنید که با استفاده از شیرین نماینده های مصنوعی در کوشش برای کاهش مصرف قند دریافتی تان هستید، اشتباه می کنید، چون هیچ نفعی برای بدنتان ندارد. هرچند عقاید جورواجوری پیرامون بی ضرر بودن یا نبودن شیرین نماینده های مصنوعی وجود دارد اما این را خوب می دانیم که تنها دو نوشابه رژیمی در روز، عملکرد کلیه ها را تضعیف خواهد نمود. بعضی مطالعات نتیجه گرفته اند افرادی که شیرین نماینده های مصنوعی مصرف می نمایند، به طور کلی قند کمتری دریافت نمی نمایند، اما اگر همچنان اصرار دارید قند جایگزین مصرف کنید ما گیاه استویا را به شما توصیه می کنیم. استویا، صدها سال است که در آمریکای جنوبی استفاده می گردد و تاکنون هیچ عارضه جانبی از آن گزارش نشده است.

منبع: بهداشت نیوز

منبع: همشهری آنلاین
انتشار: 4 تیر 1401 بروزرسانی: 4 تیر 1401 گردآورنده: namasho.ir شناسه مطلب: 4674

به "بیماران کلیوی این غذاها را نخورند" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "بیماران کلیوی این غذاها را نخورند"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید