وظیفه همه ماست که در خصوص صلح و محیط زیست حرف بزنیم

به گزارش مجله نماشو، به گزارش خبرنگاران ، بیوک ملکی شاعر چرا تو سنگی؟ در نقد این اثر که در نشست دو پنجره کانون پرورش فکری بچه ها و نوجوانان برگزار گردید، به سوالات مخاطبان نوجوان پیرامون علائم نگارشی، موضوع جنگ،نحوه تصویرگری، وجه تسمیه و...پاسخ داد.

وظیفه همه ماست که در خصوص صلح و محیط زیست حرف بزنیم

این شاعر در خصوص لزوم توجه به علایم نگارشی در شعرخوانی، گفت: ضروری است که علایم نگارشی در خواندن اشعار مورد توجه قرار گیرد. بی توجهی به این موضوع بعضا مفهوم شعر را، کاملا متفاوت می نماید. این علائم باعث می شوند که شاعر شعر را درست بخواند.

شاعر مجموعه شعر مترسک عاشق بود توضیح داد: مجموعه شعرهای من، تماما با موضوع صلح است؛ حتی آنهایی که به مسایل جنگ پرداخته اند. من فکر کنم در حال حاضر، این وظیفه همه ماست که در خصوص صلح و محیط زیست حرف بزنیم. البته این به شاعر و اینکه تا چه مقدار او توانسته است به این موضوعات نزدیک گردد، بستگی دارد.

شاعر روزهای بادبادک در واکنش به نقدها مربوطه در زمینه زبان بعضی از اشعار این مجموعه تاکید نمود: ما، در شعر کودک زبان محاوره نداریم ولی من معتقدم در شعر نوجوان می توان از زبان محاوره استفاده کرد. چون نوجوانان هم به وسیله شنوایی هم و بینایی با کلمات محاوره ای آشنا هستند و استفاده از کلمات محاوره ای در شعر نوجوان جایز است.

وی اضافه کرد: در زبان محاوره ای الزامی در آن نیست که کلمات کشیده گردد و بعضا قانون اینگونه است که کلمات با سرعت خوانده شوند؛ اما زمانی که شاعر از زبان معیار در سرودن شعر خود استفاده می نماید، باید متوجه این موضوع باشیم که بعضی از کلمات الزاماً باید کشیده ادا شوند.

شاعر کتاب بوق سگ در بخش دیگری از سخنان خود، با انتقاد از نحوه تصویرگری آثار نوجوانان گفت: من فکر می کنم ما، در زمینه تصویرگری آثار نوجوانان خیلی کم کار نموده ایم و خیلی از آنچه به نام نوجوانان تصویرگری شده، در واقع تصاویری بچه هاه دارد.

ملکی تاکید نمود: در تصویرگری کار نوجوانان، تصویرگر باید به سراغ لایه های زیرین هر شعر برود؛ همانطور که یک نوجوان کتابخوان در پس از خواندن هر شعر، به مباحث پشت کلمات آن توجه می نماید و آنها را کشف می نماید.

این شاعر در زمینه این وجه تسمیه چرا تو سنگی؟ توضیح داد: در خصوص ا انتخاب این عنوان، من هنوز نظر بچه ها را نمی دانم؛ اما، می توانم در خصوص نام گذاری مجموعه اشعار بگویند که یکی از سخت ترین کارهاست. یکی از ملاک های اصلی برای انتخاب عنوان یک مجموعه، زیبایی آن است. پیشانی یک اثر باید الزاماً زیبا باشد یعنی مجذوب کننده باشد و در فکر مخاطب سوال ایجاد کند. به همین علت من برای انتخاب عنوان یک اثر خیلی فکر می کنم. گاهی یک کلمه کلی می تواند عنوان یک مجموعه باشد و گاه یک مصراع از شعر.

در این نشست علی خدایی تصویرگر کتاب چرا تو سنگی نیز گفت: تصویرگری مجموعه اشعار، موضوعی است که الزاماً با تخیل تصویرگر باید همراه باشد. من بیشتر کتاب کودک کار نموده ام. آنچه برای من در تصویرگری مهم است، برداشتی است که از شعر حاصل می کنم.

وی اضافه کرد: من بدون اینکه لطمه ای به درونمایه اصلی شعر وارد کنم، لایه های پنهان آن را کشف می کنم و فکر می کنم زبان تصویر با زبان متن الزاما فرق دارد. نمی گردد تصویرگر هر آنچه را، که در متن وجود دارد، تصویر کند. او موظف است لایه های پنهانی اثر را کشف کند. تصویرگر در شعر برای اینکه جنبه خیال پردازی اش با اشعار هماهنگ گردد، در فکر خود، در متن دخل و تصرف کند.

این تصویرگر در خصوص انتخاب رنگ ها تاکید نمود: یکی از مواردی که در خصوص تصویرگری کتاب های نوجوان مطرح است و من پیوسته بر آن نقد دارم و نمی پذیرم، این است که تصویر اشعار نوجوانان بهتر است تیره باشد. به شخصه فکر می کنم تصاویر اشعار این گروه سنی هم می توانند رنگی باشند ولی اینطور جا افتاده است. رنگ های سیاه و سفید را هم می توان تلطیف کرد مثلاً با به کار بردن مقداری رنگ سبز و آبی می توان رنگ لاجوردی ایجاد کرد. این کاری بود که من کردم؛ اما در چاپ درست درنیامد.

علی خدایی بعلاوه با اشاره به کتاب چرا تو سنگی توضیح داد: من این مجموعه را تلخ و سیاه نمی دانم اگرچه که به موضوع جنگ هم پرداخته است. شاعر در عین اینکه به موضوع جنگ پرداخته است، به جنبه های تیره آن مثل کشته شدن مردم اشاره ای نداشته و تصویرگر هم به آنها نپرداخته است. من فکر می کنم رنگ سیاه و سفید در همراهی با سبز و آبی می تواند مفهوم دیگری را در فکر مخاطب ایجاد کند که در نهایت اثر را از غم زدگی دور می نماید.

حسین تولایی نیز در این نشست که در زمره نشست های دو پنجره کانون پرورش فکری بچه ها و نوجوانان بود گفت: بیوک ملکی در زمره شاعرانی است که در آثارش می توان ردپای نقدها اجتماعی و سیاسی را دید و از این رو شاعر شاعری فرق دارد.

کتاب چرا تو سنگی؟ شامل 20 قطعه شعر است که در سال 1395 برای نوجوانان بالای 12 سال از سوی کانون منتشر شده است. بهار، صلح، ردّ بال پرنده، جنگ، سکوت، آخرین درخت، زندگی، گلایه، سنگ و آیینه، خواب، سایه و... عنوان بعضی از سروده های این کتاب است.

منبع: ایبنا - خبرگزاری کتاب ایران
انتشار: 13 دی 1400 بروزرسانی: 13 دی 1400 گردآورنده: namasho.ir شناسه مطلب: 1973

به "وظیفه همه ماست که در خصوص صلح و محیط زیست حرف بزنیم" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "وظیفه همه ماست که در خصوص صلح و محیط زیست حرف بزنیم"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید