80 درصد جمعیت استان تهران امکان خرید مسکن ندارند
به گزارش مجله نماشو، معاون شهرسازی و معماری شهرداری تهران با بیان اینکه تولید مسکن در استان تهران، منطبق بر نیازها و توان مالی متفاوت ساکنین نیست،گفت:تولید مسکن برای طیف محدودی از افراد جامعه، مسکن تولید می کند و بیش از 80 درصد جمعیت ساکن در تهران امکان خرید مسکن ندارند.
به گزارش گروه اجتماعی خبرنگاران، عبدالرضا گلپایگانی، با بیان اینکه اصل 31 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، داشتن مسکن متناسب را برای هر ایرانی به عنوان یک حق، به رسمیت شناخته است،گفت: در شهر تهران برخی از ساختمان ها، سازه ناپایداری دارند و بناهای ناپایدار یکی از تهدیدهایی است که تاب آوری شهر تهران را به صورت جدی زیر سؤال برده است، ضمن اینکه در فرایند توسعه شهر، یک توسعه نامتوازن و توزیع ناهمگن خدمات شهری اتفاق افتاده که منجر به تفاوت 400 درصدی در توزیع سرانه های خدماتی محلات جنوبی و شمالی محور انقلاب شده است.
تهران، بیش از 300 هزار واحد مسکونی خالی دارد
وی با اشاره به موضوع تولید مسکن در شهر تهران، اظهار کرد: بر مبنای آمار اعلام شده در سال 1395، شهر تهران، بیش از 300 هزار واحد مسکونی خالی دارد، این در حالیست که تعداد قابل توجهی از ساکنین آن فاقد مسکن مناسب هستند. موضوع دیگر اینکه استطاعت مالی و توان خرید مسکن در تهران بسیار کاهش پیدا کرده و باید گفت که استان تهران بدترین استان کشور، از نظر توان خرید مسکن است.
معاون شهرسازی و معماری شهردار تهران با بیان اینکه بیش از 80 درصد جمعیت ساکن در استان تهران امکان خرید مسکن ندارند، گفت: توان مالی خانوارهای تهرانی در بخش تقاضای مسکن به شدت کاهش پیدا کرده که این موضوع منجر به مهاجرت از شهر تهران و دوقطبی شدن محلات و تقسیم آن به محله های فقرا و اغنیا شده و این یک مسئله جدی و رو به تزاید است. از طرفی نوسازی هر هکتار بافت فرسوده حدود 136 میلیارد تومان هزینه می برد که 50 درصد این مبلغ، صرف نوسازی املاک و 50 درصد آن برای تأمین خدمات هزینه می شود.
وی ادامه داد: موارد مذکور، تنها بخشی از مشکلاتی است که شهر تهران با آن دست به گریبان است اما این شهر، ظرفیت هایی نیز دارد از جمله اینکه در طرح جامع شهر تهران لایه ای مربوط به زمین های ذخیره شهری معین شده است که حدود 5 هزار هکتار زمین را در بر می گیرد، حدود 4 هزار و 500 هکتار زمین رها شده و ناکارآمد در شهر تهران وجود دارد، نیروی متخصص مهندسی و شهرسازی فوق العاده ای نیز در این شهر داریم و بیشتر دانشگاه های تراز اول در زمینه مهندسی و شهرسازی در تهران قرار دارند، بنابراین می توان از این ظرفیت بزرگ، برای تولید مسکن متناسب با نیاز تمام اقشار ساکن در شهر تهران بهره گرفت.
گلپایگانی با اشاره به رویکرد شهرداری تهران برای استفاده از ظرفیت های قانون جهش تولید مسکن، گفت: با توجه به این رویکرد، ما در تلاشیم که با توان هرچه بیشتر به سمت مقاوم سازی و نوسازی بافت های فرسوده حرکت کنیم. به همین علت بازآفرینی محله های ناکارآمد را به صورت ویژه در دستور کار قرار دادیم و در ادامه فرایندی که تقریبا از دو سال گذشته از طریق سازمان نوسازی شهر تهران آغاز شده است، ظرفیت های رها شده شهر مانند محدوده خیابان فداییان اسلام که تقریبا 30 سال فریز شده بود را به جریان توسعه وارد کردیم.
کارخانه تولید مسکن تهران برای طیف محدودی مسکن تولید می کند
معاون شهردار تهران در خصوص تأمین مسکن قابل استطاعت و تولید مسکن منطبق بر نیازهای متناوب و متفاوت شهفرایندان، اظهار کرد: اکنون میانه مساحت مسکن نسبت به 10 سال گذشته حدوداً 30 الی 40 متر افزایش پیدا کرده است، یعنی میانه مساحت مسکن در شمال تهران حدود 120 متر و در جنوب تهران حدود 90 متر است و مسکن برای اقشاری که تازه تشکیل خانواده می دهند و توان مالی پایینی دارند، یا اصولاً برای نیازها و سلیقه های متفاوت تولید نمی شود. تقریباً کارخانه تولید مسکن تهران برای طیف محدودی مسکن تولید می کند که باید دامنه این تولید را گسترده تر کرد.
ضرورت ایجاد یک برنامه اسکان متناسب با نیاز ساکنین
وی با تأکید بر اینکه در تولید مسکن باید به سلایق و توان های مالی متفاوتی توجه داشت، ادامه داد: ما معتقدیم، برخی از محلات جنوبی تهران باید به صورت کامل با کمک شهرداری نوسازی شوند و از آنها به عنوان الگو استفاده کرد، به عنوان مثال، محله باغ آذری آخرین گود از گودهای به جای مانده تهران و یکی از محلات بسیار ناکارآمد است که سازمان نوسازی شهر تهران طرحی شامل یک مجموعه 800 واحدی را در آنجا با رعایت مسائل اجتماعی و اشتغال ساکنین و با استفاده ازظرفیت خود ساکنین آغاز کرده است که می توان به عنوان یک الگو، آن را به محلات مشابه تعمیم داد.
معاون شهردار تهران گفت: برای محله نفرآباد در کنار حرم عبدالبزرگ حسنی (ع) یا محله اسلام آباد واقع در اوین درکه نیز طرح هایی به صورت کامل با مدیریت و هدایت شهرداری تهران تهیه شده و در حال اجرا است که آنها نیز می تواند به عنوان یک الگو مد نظر قرار گیرند. در این طرح ها آنچه مورد توجه قرار گرفته، به رسمیت شناختن حق اسکان برای ساکنین، توسعه قلمرو عمومی، ایجاد یک برنامه اسکان متناسب با نیاز ساکنین است.
وی افزود: شهرداری تهران در راستای برنامه هایی که برای تولید مسکن متناسب با نیازهای ساکنین محلات دارد، جلساتی را با وزارت راه و شهرسازی داشته و کارگروه مشترکی نیز بین شهرداری تهران و این وزارتخانه تشکیل شده است که امیدواریم این ظرفیت به رفع کمبود سرانه های خدماتی، ارتقاء کیفیت زندگی در محلات، نوسازی و مقاوم سازی بافت های فرسوده و کم کردن فاصله شمال و جنوب و تولید مسکن متناسب با استطاعت خانوارها کمک کند.
معاون شهرسازی و معماری شهردار تهران در ادامه درخصوص کمک به اشتغال شهرسازان از طریق شهرداری تهران، گفت: اکنون در کمیته های نمای منطقه ها، 44 استاد عضو هیئت علمی و 22 حرفه مند کاربلد در حال فعالیت هستند، تقریبا 60 شرکت مهندسی در دفاتر نوسازی شهر تهران فعال هستندکه 180 محله را تحت پوشش دارند، مهندسین مشاور شهرساز و اشخاص حقیقی زیادی نیز در سازمان های مختلف شهرداری و مرکز مطالعات و برنامه ریزی شهر تهران مشغول انجام کار تخصصی در حوزه شهرسازی و معماری هستند.
وی در پایان یاد و خاطره اساتید شهرسازی ومعماری که دیگر در قید حیات نیستند از جمله سید محسن حبیبی، حسنعلی لقایی و در حوزه محیط زیست یاد پرویز کردوانی را گرامی داشت و روز جهانی شهرساز را به تمامی شهرسازان و معماران تبریک گفت.
منبع: خبرگزاری دانشجو