ایستادگی ایران در مقابل زیاده خواهی های آمریکا
به گزارش مجله نماشو، به نظر می رسد ایران به عنوان سومین فراوریکننده بزرگ اوپک که با امضای برجام و افزایش فراوری توانست دوباره جایگاهش را در بازارهای جهانی نفت به دست آورد، در دوره جدید تحریم ها مصرتر از گذشته برای مقابله با تحریم های نفتی پای مواضع خود ایستاده است؛ به طوری که رییس جمهور بیان کرد حتی اگر آمریکا به هشت کشور معافیت نمی داد، ایران باز هم نفت خود را می فروخت.
به گزارش خبرنگاران، با خروج ترامپ از برجام و اعمال تحریم های نفتی آمریکا علیه ایران طی چند ماه گذشته چشم دنیا به بشکه های نفت ایران دوخته شد و با این که صادرات نفت ایران طبق خواسته ترامپ به صفر و حتی به نصف هم نرسید، بلکه قیمت نفت تحت تاثیر تنش های سیاسی و مباحثی مبنی بر حذف نفت ایران تا مرز 85 دلار هم افزایش یافت.
ایران پول نفت را از روش های مختلف دریافت نموده و راهکارهایی برای صادرات نفت دارد
در یک سوی ماجرا ترامپ بود که هر روز خط و نشان جدیدی برای ایران و مشتریان نفتی اش می کشید و در سوی دیگر دولتمردان ایران بودند که همواره بر این که آمریکا توان حذف نفت ایران را ندارد، تاکید داشتند. در این میان وزیر نفت ایران سکوت نموده و جز بیان این که ایران اطلاعاتی به آمریکا نخواهد داد و از اقداماتی که برای صادرات انجام می دهد، پرده برداری نمی کند، چیز دیگری نگفت.
اسحاق دنیاگیری - معاون اول ریاست جمهوری، اما چندی پیش از ادامه فروش نفت ایران با تصمیمات راهگشا اطلاع داد و گفت که ایران مشتریان جدیدی برای فروش نفت یافته ؛ ضمن این که با خریداران سنتی نیز برای یافتن راهکارهای جدید همکاری در حال مذاکره است. دنیاگیری بر این نکته که آمریکایی ها با این که ادعا نموده اند می خواهند صادرات نفت ایران را به صفر برسانند، نمی توانند این کار را انجام دهند، زیرا روش های مختلفی برای این کار پیدا شده است تاکید و گفت که فعالان بخش خصوصی و شرکت های داخلی به میدان آمده اند.
به گفته وی، ایران پول نفت را از روش های مختلف دریافت نموده است و راهکارهایی دارد تا نفت خود را صادر کند.
دنیاگیری هم چنین چند روز پیش از این که آمریکا خبر ارائه معافیت از هشت مشتری نفت ایران را منتشر کند، گفت که نفت ایران هیچ جایگزینی ندارد و با وجود تحریم ها صادرات نفت ایران نباید از روزانه یک میلیون بشکه کم تر گردد.
این که امروز آمریکا ناچار می گردد، هشت کشور را به زبان خودش در خرید نفت ایران استثناء کند پیروزی ما و عقب نشینی آمریکا نیست؟
از سوی دیگر بهرام قاسمی - سخنگوی وزارت امور خارجه، از حدود چند ماه قبل توقف صادرات نفت ایران را غیرممکن دانسته و از تماس مستمر با همه شریکان نفتی و غیرنفتی اطلاع داده بود.
وی هم چنین بر این که رساندن صادرات نفت ایران برای رئیس جمهوری آمریکا آرزویی دست نیافتنی است، تاکید نموده بود.
به اعتقاد تحلیلگران، نکته قابل توجه اما ممارست ایران در مذاکره با مشتریان نفتی خود است. نکته ای که شاید زیر پرچم خبر اعطای معافیت از سوی آمریکا چندان به چشم نیاید. اتفاقی که به تعبیر حسن روحانی، اگر رخ نمی داد هم ایران باز موفق به فروش نفت خود می شد.
روحانی در دیدار معاونان و مدیران وزارت امور اقتصادی و دارایی در روز گذشتهگفتاین که امروز آمریکا ناچار می گردد هشت کشور را به زبان خودش در خرید نفت ایران استثناء کند، در حالی که قبلاً به صراحت گفته بود فروش و صادرات نفت ایران را به صفر می رساند، این پیروزی ما و عقب نشینی آمریکا نیست؟
به گفته وی این که آمریکایی ها به صراحت گفتند که نمی گذاریم اقتصاد ایران، فعال باشد و رشد کند اما صادرات نفت ما در مدت هفت ماه گذشته به نسبت هفت ماه صادرات پارسال بیش تر است، به معنای موفقیت ایران نیست؟ این که جمهوری اسلامی ایران، امروز می تواند نفت خودش را بفروشد و خواهد فروخت، موفقیت نیست؟
رئیس جمهوری با تاکید بر این که حتی اگر این هشت کشور را استثناء نمی کردند، باز هم ما نفت مان را می فروختیم، گفت: این را به همه رهبران کشورهایی که در سازمان ملل و حاشیه اجلاس با من ملاقات داشتند، گفتم که ما این بار با افتخار تحریم را می شکنیم، چون ظالمانه است و برخلاف قانون، معاهدات و برخلاف قطعنامه سازمان ملل است؛ پس ما افتخار می کنیم که این تحریم ظالمانه را بشکنیم و همه باید این کار را بکنند.
برگزاری جلسات کارشناسی بین ایران و اتحادیه اروپا برای تأسیس کانال پرداختی بانکیاز سوی دیگر مذاکرات بین ایران و اروپا هم چنان ادامه دارد و به گفته مسوولان نتیجه مطلوبی در پی داشته است. خبر اولیه این مذاکرات به صورت رسمی از سوی قاسمی مطرح شد.
وی در اوایل مهرماه گفت که روند مذاکرات ایران با سه کشور اروپایی و چین و روسیه از بعد خروج آمریکا از برجام ادامه دارد و ما در بخش های زیادی به تفاهماتی نزدیک شدیم و در برخی حوزه ها بعد از نشست نیویورک در سطح وزیران خارجه ایران و 1+4 قرار شد باز کارها تکمیل گردد.
این خبری بود که توسط امیرحسین زمانی نیا - معاون امور بین الملل وزیر نفت، نیز تایید شد. وی در آخرین گفت وگوی خود با خبرنگاران از برگزاری جلسات کارشناسی بین ایران و اتحادیه اروپا برای تأسیس کانال پرداختی بانکی اطلاع داد.
با این حال آمریکا با وجود این که هنوز جزئیات معافیت را اعلام ننموده، اما ظاهرا از هشت کشور که هنوز فهرست قطعی آنان تعیین نیست درخواست نموده فراوری نفت از ایران را طی شش ماه کاهش دهند. این که در این شش ماه چه اتفاقی رخ دهد نیازمند گذر زمان است.
منبع: خبرگزاری ایسنا