خوردنی هایی که دندانپزشکان اصلا لب نمی زنند!
به گزارش مجله نماشو، برای سلامت دهان و دندان تنها استفاده از مسواک و نخ دندان کافی نیست بلکه باید از مصرف بعضی مواد غذایی اجتناب کرد.
به گزارش گروه وبگردی خبرنگاران، برای سلامت دهان و دندان تنها استفاده از مسواک و نخ دندان کافی نیست بلکه باید از مصرف بعضی مواد غذایی اجتناب کرد، بعضی خوردنی و نوشیدنی ها برای دندان ها بسیار مضر است.
وقتی صحبت از سلامت دهان و دندان می گردد غذا ها و نوشیدنی های خاصی وجود دارند که نمی توانید آن ها را درمقادیر زیاد مصرف کنید. اگرچه بعضی از این خوردنی ها و نوشیدنی ها را هر روز مصرف می کنید، اما باید بدانید که سبب تغییر رنگ، تخریب و یا آسیب دیدگی دندان هایتان می شوند. براساس توصیه دندان پزشکان غذا ها و نوشیدنی هایی ذکر شده که باید از مصرف آن ها اجتناب و یا آن ها را محدود کنید.
خوردنی و نوشیدنی های مضر برای دندان
1- چیپس:
علاوه بر این که چیپس ها سرشار از سدیم و چربی هستند و برای بدن مضر، برای دندان ها نیز مفید نمی باشند، زیرا این خوراکی خوشمزه جویدنی بوده و در دندان می مانند. هر آنچه که در دندان بماند بیشتر اسید فراوری می نماید. پس، از خوردن این چیپس های روغنی خودداری کنید و به جای آن سعی کنید از چیپس های سبزیجات بهره ببرید.
2- میوه های مرکباتی:
میوه های مرکباتی یک خوردنی سالم برای رژیم غذایی ما هستند که ویتامین سی و بسیاری از ترکیبات بیوفلاونوئید سالم را برای بدن ما فراهم می نمایند، اما اسید سیتریک موجود درهمه مرکبات باعث فرسایش سطح دندان و افزایش حساسیت آن خواهد شد. بعد از خوردن میوه های مرکباتی حداقل 30 دقیقه مسواک نزنید تا مواد معدنی موجود در بزاق بتوانند هر ماده معدنی از دست رفته در معرض اسید را بازسازی نمایند. جویدن آدامس بدون قند منجر به افزایش بزاق و افزایش بافراسید و ترمیم دندان خواهد شد.
3- قهوه:
قهوه منبع خوبی از آنتی اکسیدان هاست، اما حاوی رنگدانه هایی است که می تواند باعث لکه دار شدن و تغییر رنگ دندان ها گردد. همه افراد مستعد تغییر رنگ دندان نیستند که احتمالا به علت تفاوت در پروتئین های بزاق است که نه تنها به دندان های شما می چسبند بلکه به نظر نمی رسد با مسواک زدن نیز از بین فرایند و باید به دندان پزشک مراجعه کنید. این رنگدانه ها در چای نیز وجود دارند.
4- ذرت:
ذرت یک خوراکی خوب و مخصوص اوقات فراغت محسوب می گردد، اما اگر تحت درمان ارتودنسی هستید بدانید که ذرت و بریس باهم جور درنمی آید و به دندان هایتان آسیب خواهند زد.
5- میوه های خشک:
میوه خشک یک میان وعده با طعم عالی است. قند های موجود دراین خوراکی طی فرایند خشک سازی چسبناک می شوند که به راحتی بین دندان ها گیر نموده و باعث پوسیدگی آن ها خواهد شد؛ بنابراین ایده خوبی است که بخاطر مصرف این میان وعده خوشمزه استفاده از نخ دندان را از قلم نیاندازید.
6- نوشیدنی های انرژی زا:
این نوشیدنی ها سرشار از قند و اسید هستند و باعث تجزیه دندان و افزایش باکتری های موجود در دهان می شوند.
7- آب میوه:
آب میوه نسبت به آن چه فکر می کنید قند بیشتری دارد و خوردن میوه کامل همواره نسبت به آب میوه مفید تر است، زیرا خصوصا بچه ها به فیبر و موادمغذی موجود در میوه احتیاج دارند. نوشیدن یک لیوان شیر را هنگام تشنگی به آب میوه ترجیح دهید.
8- اسنک های میوه ای:
چنانچه در بخش دهان و دندان نمناک توصیه شده است هرگز از اسنک های میوه ای به عنوان جایگزینی برای میوه استفاده نکنید، زیرا آن ها فقط قند هستند. حتی اسنک میوه های ارگانیک نیز سطح ویتامین سی بالاتری دارند که باعث تغییر رنگ دندان ها می گردد.
9- آبنبات های سفت:
آب نبات های سفت از شکر خالص تهیه شده اند و می توانند به دندان ها آسیب برسانند. این آب نبات ها مدت زیادی طول می کشد تا حل شوند بنابراین هرچه بیشتر در دهان بمانند اسید بیشتری فراوری می نمایند.
10- یخ:
یخ ممکن است با کالری صفر به نظر برسد، اما برای دندان ها عواقب بدی خواهد داشت. اگر چه حاوی اسید یا شکر نیست، اما جویدن یا خوردن یخ شکستگی دندان ها را به همراه خواهد داشت.
11- آبمیوه های پاکتی:
بزرگترین مشکل در خصوص سلامتی دهان ودندان اندازه استفاده از غذا های بسته بندی شده است. این مواد غذایی حاوی مقادیر زیادی قند هستند حتی اگر قند آن ها طبیعی باشد و قطعا به دندان آسیب خواهند زد.
12- نعناع:
استفاده از قطره نعناع یا اسپری آن راه خوبی برای تسکین گلوی تحریک شده و یا یاری به خوشبو کردن دهان است. با این حال افزایش استفاده از قطره نعناع می تواند منجر به افزایش پوسیدگی دندان گردد. قطره های شیرین شده نعناع با هربار استفاده می توانند اسید فراوری نموده و سبب پوسیدگی دندان شوند. معمولا 15-30 دقیقه طول می کشد تا بزاق با افزایش پی اچ به حذف اسید یاری کند؛ بنابراین اگر از قطره نعنا حاوی قند استفاده می کنید تعداد دفعات را محدود کنید. در صورت امکان در پی قطره های نعناع شیرین شده با مانیتول، سوربیتول یا زایلیتول باشید.
13- بادام زمینی:
اگر چه آجیل و حبوبات سالم هستند و مواد مغذی بدن را تامین می نمایند، اما چون سخت و شنماینده هستند گزینه خوبی نمی باشند، زیرا ممکن است بین دندان ها گیر نموده و باعث پوسیدگی آن ها شوند.
14- دانه های پاپ کورن:
پاپ کورن یک میان وعده سالم و کم کالری است، اما با این وجود دانه های آن در کمین هستند تا سبب شکستگی دندان ها شوند؛ بنابراین پاپ کورن بخورید، اما مراقب دانه های آن باشید. هنگام خوردن پاپ کورن داشتن یک نخ دندان ایده بدی نیست. اگرچه میان وعده ای سالم است، اما یکی از رایج ترین خوراکی هایی است که بین دندان گیر می نماید و منجر به رشد باکتری ها می گردد.
15- آب نبات مغزدار پودری:
آب نبات های پودری چیزی جز قند ندارند و می توانند با تغییر پی اچ دهان به پوسیدگی دندان منجر شوند. هنگامی که پی اچ تغییر کند، دندان ها آسیب می بینند. هنگامی که سطح پی اچ پایین باشد باکتری های سالم می میرند و سبب عفونت و پوسیدگی خواهند شد.
16- نوشابه:
نوشابه های معمولی حاوی اندازه زیادی قند هستند. بعضی از انواع نوشابه علاوه بر داشتن قند فراوان حاوی اسید فسفریک هستند و پی اچ آن ها بین 2-4 است. حتی در نوشابه های رژیمی بدون قند این سطح اسیدیته به راحتی می تواند به سطح دندان ها آسیب برساند.
17- آبنبات ترش:
آب نبات های سخت، نرم و ترش معمولا حاوی اسید سیتریک، مالیک، تارتاریک یا فوماریک هستند. این اسید ها در سطوح طبیعی میوه به عطر و طعم آن یاری می نمایند و اندازه اسیدیته را کاهش می دهند. در شیرینی و آبنبات ترش معمولا اندازه اسیدیته بالاتر از 2-4 است. پی اچ 4 به راحتی ساختار دندان را از بین خواهد برد.
18- آب نبات های چسبناک:
فرض کنید شکر را با یک بافت چسبنده مخلوط کنید، حال چه اتفاقی می افتد؟ شما طعم شکر را حس خواهید کرد و بافت چسبناک بر دندان های شما ماندگار می شوند و باعث می گردد مسواک زدن سخت و مستعد ایجاد حفره و پوسیدگی در دندان شوید.
19- آدامس های شکری:
وقتی صحبت از آدامس می گردد، انتخاب طعم آن انتخابی است. جویدن آدامس حاوی شکر میتواند خطر ابتلا به حفره و پوسیدگی دندان را افزایش دهد. خبر خوب این است که در خصوص آدامس های بدون قند که به وسیله زایلیتول شیرین شده اند، قضیه برعکس است و جویدن آدامس بعد از خوردن غذا های خاصی ممکن است مفید باشد. جویدن آدامس بدون قند با تعامل اسیدی به افزایش اندازه بزاق دهان یاری می نماید و اثر بافری بزاق می تواند به خنثی کردن اسید موجود در دهان یاری کند.
20- تافی:
وقتی صحبت از خوراکی می گردد گزینه های پر شکر و چسبناک بدترین حالت را دارند. تافی ها و آب نبات های پراز کارامل، نارگیل یا اجیل به دندان ها می چسبند. هرچه موادغذایی به دندان بیشتر بچسبد باکتری ها به مدت طولانی می توانند از دندان تغذیه نمایند بنابراین باعث ایجاد اسید و پوسیدگی خواهند شد.
21- چای:
فواید سلامتی چای سبز فراتر از آنتی اکسیدان ها و مواد مغذی است که روی بدن تاثیر مثبت می گذارد. با این حال چای نیز مانند قهوه می تواند سبب تغییر رنگ دندان گردد. چای سرشار از تانن است که به مرور زمان باعث تغییر رنگ دندان ها خواهد شد.
بهترین گزینه نوشیدن چای های گیاهی، سبز و سفید است که احتمال تغییر رنگ آن نسبت به چای سیاه کم تر است.
22- سرکه:
ممکن است که کمی سرکه و روغن طعم خوبی به سالاد بدهد، اما سرکه موجب ورمینرالیزاسیون و حساسیت دندان می گردد. از سرکه دوری نکنید فقط به یاد داشته باشید که اسیدیته می تواند روی دندان تاثیر بگذارد. بعد از خوردن موادغذایی حاوی سرکه حداقل 30 دقیقه از مسواک زدن خودداری کنید و آدامس بدون قند بجوید.
منبع: بهترین ها
منبع: باشگاه خبرنگاران جوان