مسائل کارآفرینی با راهکارهای خلق الساعه حل نمی گردد
به گزارش مجله نماشو، نایب رئیس کمیسیون کسب وکارهای دانش بنیان اتاق ایران، گفت: برای حل مسائل کارآفرینی باید از شعار به عمل حرکت کرد و راهکارهای عملیاتی را به کار بست.
فرزین فردیس در گفت وگو با پایگاه خبری اتاق ایران به مناسبت هفته جهانی کارآفرینی اظهار کرد: متأسفانه یکی از مسائل فعلی برای کارآفرینان، نبود قدرت برنامه ریزی و پیش بینی پذیری حتی برای کوتاه مدت است. کسانی که می خواهند در حوزه دانشی فعالیت و سرمایه گذاری نمایند، درواقع بر فرایند ای طولانی مدت کار می نمایند. کوتاه ترین زمانی که فعالان حوزه دانش بنیان بتوانند از خطوط فراوری یا فرمولاسیون دانش بنیان نتیجه بگیرند، دو سال است و در این فرایند طبیعی است که وقتی تلاطم های مالی بالا رود، وقت و انرژی کارآفرینان صرف مسائلی می گردد که شاید به خودی خود اهمیت چندانی ندارد.
فردیس با اشاره به محدودیت های تجاری موجود، اظهار داشت: متأسفانه در حال حاضر تبادل تجاری به قدری سخت شده است که حتی خرید یک قطعه کوچک هم با مانع روبه روست. با توجه به این نکته که کارآفرینان جوان و فعالان حوزه دانش بنیان، سرمایه بنگاه های عظیم را ندارند تا بتوانند موانع تجاری را دور بزنند. بنابراین در این فرایند طاقت فرسا عمده کارآفرینان دست از کوشش برمی دارند و ناامید می شوند.
نایب رئیس کمیسیون کسب وکارهای دانش بنیان اتاق ایران بر این باور است که برای حل مسائل فعلی اکوسیستم کارآفرینی نباید منتظر معجزه ماند یا راهکارهایی از نو ابداع کرد. بلکه راهکارهای موجود را علم اقتصاد به روشنی تعیین نموده است و باید تنها به همه حرف هایی که گفته می گردد، عمل کنیم.
او اظهار داشت: به نظر من مهم ترین مشکل ما این است که هیچ وقت به راهکارهای عملیاتی توجه نمی کنیم و همواره دنبال ساده ترین راه ها یا ایجاد راهکار های خلق الساعه هستیم.
فردیس با اشاره به روی کار آمدن وزیر جدید صنعت، معدن و تجارت توضیح داد: خوشبختانه از زمان حضور آقای رزم حسینی در وزارت صنعت، شاهد هستیم که عملاً قفل بسیاری از مراحل کاری باز شده است و ایشان نشان داده اند که اگر بخواهند می توانند اقدامات حائز اهمیتی انجام برای فعالان مالی انجام دهند. همچنان که در حوزه صادرات و واردات، مصوباتی که قبلاً صادرشده و همه آنها به نوعی مانع برای فعالان مالی بودند، در همین مدت برطرف ابهام شدند. فعالان مالی به خصوص صادرنمایندگان در حال حاضر بسیار امیدوار هستند که همچون قبل بتوانند فعالیت های خود را از سر گیرند و در حوزه واردات مواد اولیه هم گشایش های مهمی صورت گیرد.
او همچنین با اشاره به فراهم سازی مقدمات عرضه اولیه یک شرکت تاکسی اینترنتی در بورس، گفت: تسهیل در فرآیند پذیرش و ورود شرکت های دانش بنیان به خصوص شرکت های عظیم این حوزه در بورس از جمله خواسته فعالان مالی از دولت بوده است. به این دلیل که با این اقدام، ابهامی که در حوزه فضای نوآوری درباره نحوه قیمت گذاری وجود دارد، برطرف خواهد شد. چراکه در حال حاضر قیمت گذاری بر اساس ارزش آینده انجام می گردد و بعضاً بین سهامداران هم ابهام هست که ارزش واقعی یک استارتاپ در حال حاضر چقدر است.
به باور فردیس، مکانیسم بازار سرمایه به نحوی است که در شفافیت آن نمی توان خدشه ای وارد کرد و عرضه استارتاپ ها در بورس، منجر به شکل گیری فضای گفت وگو بر سر دارایی های مشهود این بنگاه های مالی می گردد.
او همچنین تأکید کرد: در حال حاضر سرمایه موردنیاز شرکت های دانش بنیان آن قدر زیاد شده که به وسیله سرمایه گذاران خصوصی یا VC ها (سرمایه گذاری خطرپذیر) قابل انجام نیست. سرمایه های خارجی نیز که فعلاً دست یافتنی نیست. درنتیجه تنها راه توسعه شرکت های دانش بنیان و استارتاپی ورود به بورس است و با عرضه در بورس این فرصت را پیدا می نمایند تا برنامه های بلندپروازانه خود را دنبال نمایند.
به باور نایب رئیس کمیسیون کسب وکارهای دانش بنیان اتاق ایران، توسعه تجارت در شرایط فعلی به خصوص برای کسب وکارهای دانش بنیان و کارآفرینان نیازمند ایجاد بعضی زمینه های لازم و تقویت زیرساخت های موجود است.
او تأکید کرد: فعالان حوزه دانش بنیان هم انتظاری فراتر از گشایش فعلی نمی خواهند؛ با تسهیل در شرایط تجاری کشور و ساده تر شدن فرایند گردش کالاها، طبیعتاً فعالان حوزه دانش بنیان راحت تر می توانند مواد اولیه و کالاهای موردنیاز خود را تهیه نمایند. متأسفانه در چند وقت اخیر خطوط فراوری دانش بنیان معطل موادی بود که بعضاً بعضی از آنها اهمیتی هم در فرایند فراوری ندارد.
منبع: اتاق بازرگانی ایران