بیوگرافی چه گوارا ، سیاست مدار آرژانتینی
به گزارش مجله نماشو، ارنستو چه گوارا (Ernesto Che Guevara) سیاست مداری انقلابی بود که در 14 ژوئن 1928 (24 خرداد 1307) در آرژانتین به دنیا آمد و در 1967 اعدام شد.
ارنستو چه گوارا که بیشتر به نام چه گوارا یا ال چه شناخته می گردد، پزشک، چریک، سیاست مدار و انقلابی مارکسیست بود. با هم نگاهی به بیوگرافی چه گوارا می اندازیم.
بیوگرافی ارنستو چه گوارا
ارنستو گوارا ملقب به چه گوارا (Che Guevara) در 14 ژوپن 1928 در شهر بندری روساریو ، سانته فه به دنیا آمد. نسبت وی از طرف پدرش اسپانیایی و ایرلندی بود و هر دو نیاتکان پدری ارنستو در کالییفرنیا زاده شده بودند و از طرف مادر هم یک خالس اسپانیایی بود.ارنستو در بچگی مبتلا به بیماری آسم (تنگی نفس) می گردد و این بیماری باعث خانه نشینی و گوشه گیری او می گردد اما همزمان سبب می گردد که او شخصیتی متکی به خود و شجاع داشته باشد که با مسائل بجنگد. چه گوارا سال های بچگی را پشت سر گذاشت و وارد اوان جوانی شد که با سیر مسافرت او به کشورهای آمریکای لاتین او از نظر فکری پخته شد. چه گوارا قبل از اینکه به اقدامات انقلابی دست بزند، در 1952 همراه دوستش آلبرتو گرانادو سراسر آمریکای لاتین را گشت زده بود و همچنین کتابی بسیارشناخته شده (که فیلم آن نیز ساخته شده است) به نام خاطرات موتور سیکلت در بیان خاطرات این سفر نگاشته است.
ورود به عرصه سیاست
ارنستو که بزرگ ترین فرزند خانواده بود. در سال 1953 از دانشکده پزشکی فارغ التحصیل شد و سپس سفر به دیگر کشورهای آمریکایی را آغاز کرد، سفری که نقطه عطفی در زندگی او بود. در سال 1954 زمانی که در گواتمالا بود با پشتیبانی از حکومت جاکوب آربنز که منتخب مردم بود قدم به عرصه مبارزات سیاسی گذاشت.ارنستو در سال 1955 به فیدل کاسترو پیوست و برای آزادی کوبا از دست باتیستا با او هم داستان شده بود و البته در همان زمان از کاسترو قول گرفته بود که در صورت پیروزی باید به او در راه کمک به آزادی تمام کشورهای لاتین اهتمام ورزد. به هر حال اتحاد ارنستو با کاسترو شکل گرفت. ارنستو در همان زمان از طرف افراد کوبایی به عنوان چه ملقب شد که در معنی اسپانیولی (محاوره ای) به معنای آرژانتینی است.
آنها با کمک یکدیگر و یارانشان توانستد که بر این دیکتاتور مورد حمایت آمریکا پیروز شوند و چه نقشی غیر قابل انکار داشت. او بعد از پیروزی انقلاب کوبا به سمت وزیر صنایع و نیز رییس بانک ملی کوبا به کار مشغول شد اما او خیلی زود دوباره به عرصه مبارزه بازگشت. او در ابتدای امر در کنگو اقدام کرد اما موفقیتی حاصل نکرد که دلایل مربوط به خود را دارد. به هر حال ارنستو به زحمت توانست از کنگو خارج گردد و تا یک قدمی مرگ نیز پیش رفت اما جان سالم به در برد. اما او در فکر اقدام بعدی و در کشوری دیگر بود و آن کشور ....کشوری نبود جز بولیوی.
این کشور نیز دست کمی از دیگر کشورهای آمریکای لاتین که دست نشانده بودند نداشت. چه تصمیم گرفت که با کمک مردم بولیوی و آزادی خواهان آنجا بتواند حکومت بولیوی را سرنگون کند. آرزویی که هیچگاه در زمان حیات آن بزرگ مرد تحقق نیافت.
(چه) سفر خود را به بولیوی مخفیانه آغاز کرد و با قیافه ای گریم شده تواسنت به بولیوی وارد گردد. در ابتدا همه چیز خوب بود و خوب نیز پیش می رفت اما کم کم وقت عمل که رسید بسکمک از کسانی که قول همکاری به او داده بودند و ازقضا خود او را دعوت به چنین عملیاتی در بولیوی کرده بودند از انجام به تعهداتشان سر باز زدند.
ارنستو و معدود یارانش که تنها قرار بود قسمتی از نیروی چریکی او باشند تک و تنها به مصاف دشمن رفتند. این دشمن از نیروهای به اصطلاح کماندو آمریکایی بود که گویا از قرار معلوم جز ورزیده ترین نیروهای آمریکا بودند و ارنستو و یارانش با اینان 11 ماه جنگیدند و به خاک و خون کشیدند و کشیده شدند اما مردانه ایتسادند. در حالیکه تعداد متخاصمین و دشمنان به راحتی چند برابر انان بودند اما نتوانستند این شیرمردان را شکست دهند اما به دلایل بسکمک که خود چه در دفترچه خاطرات روزانه اش که تا زمان مرگ پر افتخار و غم انگیزش در آن می نوشت بیان شده در نهایت شکست خوردند و البته مطمئنا در صورتی که نیروهای آمریکایی وارد ماجرا نمی شدند شاید داستان جور دیگه ای رقم می خورد.
مرگ غم انگیز چه گوارا
در بامداد 8 اکتبر 1967 در نزدیکی لاایگه را چه گوارا به همراه چند تن دیگر از گروه چریکی به محاصره ارتش بولیوی درآمده و چند روز بعد چه توسط سرباز بولیویایی ماریو تران با شلیک گلوله اعدام می گردند.سال ها از محل دفن چه گوارا اطلاعی در دست نبود تا اینکه در سال 1995 یک ژنرال بولیویایی که در عملیات دستگیری او شرکت داشت مکان دفن او را که در کنار باند یک فرودگاه در نزدیکی جایی که در آن به قتل رسیده بود افشا کرد. بقایای جسد چه گوارا در سال 1997 به کوبا انتقال یافت و در سانتا کلارا، شهری که پیروزی های زیادی در جریان جنگ های انقلابی کوبا کسب کرده بود دفن شد و بنای یادبودی به افتخار او ساخته شد.
- ممکن است برای دوستان ماتریالیستم مضحک باشد،اما این انقلابی با احساسی مملو از عشق هدایت یافته است.
- در آرژانتین زاده شدم، در کوبا جنگیدم و در گواتمالا آموختم که چگونه یک انقلابی باشم.
- به اقتصاد سوسیالیستی بدون اخلاق مارکسیستی اعتقادی ندارم.
- به دنیا نیامده ام که در سنین پیری بمیرم.
و جمله معروفی که وی در واپسین لحظات قبل از کشته شدنش خطاب به قاتلش به زبان آورد: می دانم که برای کشتن من آمده ای .. شلیک کن بزدل.. تو یک مرد را میکشی...!
چه گوارا پیروزی های شگرفی در این شهر در جریان جنگ های انقلابی کوبا آفریده بود. فیدل کاسترو می گوید: در زندگی از دو خبر خیلی ناراحت شدم. یکی خبر مرگ مادرم و دیگری خبر مرگ چه گوارا.
مجله اینترنتی خبرنگاران
منبع: setare.com