خرازی: ایران پس از اتمام مهلت 60روزه گام های جدیدی برمی دارد
به گزارش مجله نماشو، رئیس شورای راهبردی روابط خارجی با اشاره به برجام شرح داد: با وجود اجرای کامل تعهدات برجامی از سوی ایران، طرف های مقابل در جهت اجرای تعهدات خود گامی برنداشته اند و لذا تاکنون شاهد نتیجه ملموس آن نبوده ایم.
به گزارش حوزه سیاست خارجی خبرنگاران، سیدکمال خرازی در دیدار اندرو موریسون، معاون امور خاورمیانه وزارت امور خارجه انگلیس با برشمردن سوابق تاریخی منفی از مداخلات این کشور در امور داخلی ایران از قحطی پس از جنگ جهانی اول و بیش از 10میلیون قربانی ناشی از آن گرفته تا قراردادهای دارسی، تجاوز به ایران در جنگ جهانی دوم، کودتا علیه دولت مصدق و حمایت از رژیم صدام در هشت سال جنگ تحمیلی گفت: برای تغییر چنین سابقه تاریخی منفی لندن باید گام های عمده ای را در جهت تصحیح رفتار خود بردارد.
خرازی کارآمدی برجام را منوط به پایبندی طرف مقابل به تعهدات خود دانست و با اشاره به ابراز امیدواری این مقام انگلیسی مبنی بر راه اندازی هرچه سریع تر سازوکار اقتصادی موسوم به اینستکس گفت: موعد زمانی به زودی را که به کار بردید، از ابتدای حصول توافق تاکنون بارها شنیده ایم، اما هنوز تحقق نیافته است. در حال حاضر فقط دو هفته زمان باقی است و این به زودی باید در قالب این ظرف زمانی محقق شود.
رئیس شورای راهبردی روابط خارجی شرح داد: ایران در تعلیق اجرای بخشی از تعهدات برجامی خود بر اساس متن برجام و حق پیش بینی شده برای آن قاطع است؛ مطمئن باشید که اگر در دو هفته آینده طرف مقابل اقدام متناسبی را انجام ندهد، گام های بیشتری را در قالب توقف اجرای تعهدات خود برخواهیم داشت.
وی شرح داد که البته توقف اجرای برخی از تعهدات ایران به معنای خروج ایران از برجام نیست.
خرازی اجرایی شدن اینستکس در این ظرف زمانی را گامی مثبت قلمداد کرد و گفت: انتظار ایران این است که طرف مقابل ذهنیت خود را در این خصوص که ممکن است فشار بر ایران به نتیجه برسد، تغییر دهد و گام های لازم را برای تأمین منابع اقتصادی اینستکس و رفع موانع مراودات اقتصادی و تجاری با ایران بردارد. رفع موانع تحریمی و عادی شدن همکاری های تجاری و اقتصادی می تواند فضای کنونی را تغییر دهد.
وی با بیان اینکه گرچه اروپایی ها در کلام حامی برجام بوده اند، اما در عمل کاری نکرده اند، گفت: ما حتی اخیراً با مواضع عجولانه و غیرقابل قبول طرف انگلیسی در خصوص وقایع خلیج فارس روبرو بوده ایم؛ برای نمونه، در قضیه حملات اخیر به نفتکش ها در دریای عمان، آقای هانت، وزیر خارجه انگلیس بدون تحقیق یا ارائه سندی شتابزده نتیجه گیری کرد و این حملات را به ایران نسبت داد که ادعایی مردود است.
رئیس شورای راهبردی روابط خارجی ابراز امیدواری کرد طرف های اروپایی برجام در روزهای باقی مانده از مهلت 60روزه ایران تدابیری اتخاذ کنند که تجارت و روابط عادی میان دو طرف ایجاد شود و با حفظ استقلال خود، از فشارها و تحریم های آمریکایی علیه ایران پیروی نکنند.
اندرو موریسون، معاون امور خاورمیانه وزارت خارجه انگلیس نیز با تأکید بر اینکه باید با نگاه به آینده تلاش نمود، با تکرار مواضع دولت لندن در خصوص ضرورت حفظ برجام، بر اهمیت حفظ روابط با ایران تأکید کرد.
خرازی: ایران در تصمیمات جدید برجامی جدی است
خرازی رییس شورای راهبردی روابط خارجی پس از دیدار وزیر مشاور در امور خاورمیانه انگلیس نیز در صحبت هایی گفت: در برجام سه کشور اروپایی و (از جمله) انگلیس اقدام جدی انجام ندادند، بنابراین ایران هم براساس متن برجام برخی از تعهدات خود را متوقف می کند. ایران پس از اتمام مهلت 60روزه گام های جدیدی برمی دارد و مسئولان ایرانی در تصمیمات برجامی خود جدی هستند.
وی در ادامه افزود: سفر وزیر مشاور و معاون وزیر خارجه انگلیس به تهران برای پیگیری روابط دو کشور اجرا شده است. انگلیس در ذهن مردم ایران از یک سابقه بسیار منفی برخوردار است. معاون وزیر خارجه انگلیس در دیدار امروز اعلام نمود که به زودی اینستکس اجرایی می شود و لندن از برجام حمایت می کند اما ما مسائل خود را با آمریکا داریم. پولی که ایران برای خرید تانک های چیفتن به انگلیسی ها داده بود و دادگاه هم رأی به برگرداندن آن مبلغ داده بود؛ از سوی دولت انگلیس برگردانده نشد.
خرازی گفت: در این دیدار به اظهارات وزیر خارجه انگلیس درباره تانکرهای منفجرشده در خلیج فارس و انتساب آن به ایران که بدون هیچ گونه تحقیقی و در پیروی از آمریکا گفته شده بود؛ اعتراض کردیم. اگر دولت بریتانیا خواهان کاهش تنش است حداقل از چنین نتیجه گیری های شتاب زده ای پرهیز کند. باید دید مجموع گفت وگوهای ایشان با مسئولان ایرانی در این سفر چه تغییر و تحولی در رفتار آنها به وجود می آورد. در صورت تغییر رفتار می توان گفت که این سفر به کاهش تنش منجر شده است.
منبع: خبرگزاری تسنیم