راز عظیم درباره ویروس کرونا
به گزارش مجله نماشو، از همان ابتدای ظهور ویروس کرونا در ووهان چین، دانشمندان متوجه شدند که با گونه ای تازه از کروناویروس ها روبرو هستند که بسیار مشابه ویروس های عامل SARS و MERS بود. به همین علت به طور رسمی نام SARS-CoV-2 برای این ویروس انتخاب شد، اما در اقدامی عجیب سازمان بهداشت جهانی نام Covid-19 را برای آن انتخاب کرد که در واقع اشاره به بیماری ناشی از این ویروس تازه دارد نه خود ویروس. همین امر سبب شد که امروزه تقریباً هیچکس از نام رسمی و علمی کروناویروس تازه یعنی SARS-CoV-2 استفاده نکند. وبسایت QUARTZ طی گزارشی به آنالیز این مسئله پرداخته است که چرا سازمان بهداشت جهانی و حتی سازمان های دولتی از نام رسمی این ویروس استفاده نمی نمایند.
کروناویروس تازه در ابتدای ظهور با اسم ویروس ووهان معروف شد و همه از محققان گرفته تا رسانه های خبری - از جمله آن هایی که در داخل چین بودند-از این اسم برای نامیدن ویروس تازه استفاده می کردند. با گذشت زمان اسم تازهی همانند کروناویروس ووهان، کروناویروس چین و متعاقباً 2019-nCoV برای نامیدن این ویروس رایج شد تا اینکه انتها در 11 فوریه 2020، سازمان بهداشت دنیای رسماً نام این بیماری را Covid-19 معین کرد.
اما به طور واضح نام Covid-19 به این بیماری اشاره دارد و نه خود ویروس. در واقع دو حرف اول این نام یعنی CO اشاره به کروناویروس، دو حرف بعدی VI اشاره به ویروس و حرف D هم از اولین حرف واژه بیماری در زبان انگلیسی گرفته شده است. عدد 19 هم اشاره به سالی است که این ویروس در آن ظاهر شده است. ویروس ایجاد نماینده این بیماری SARS-CoV-2 است که به وسیله کمیته بین المللی تاکسونومی ویروس ها نامگذاری شده است. قسمت SARS از نام مربوط به پیوند ژنتیکی کروناویروس تازه به ویروسی است که باعث شیوع SARS در سال 2003 شد؛ بنابراین به اسم مثال آزمایشات پزشکی برای تشخیص SARS-CoV-2 است نه Covid-19، زیرا این ویروس است که باعث عفونت می گردد و نه بیماری. سازمان بهداشت دنیای هم این تمایز را به وضوح در وب سایت خود معین می نماید.
اما با وجودی که این ویروس نام کامل خاص خود را دارد، سازمان بهداشت دنیای تقریباً هرگز از آن به اسم SARS-CoV-2 یاد نمی نماید. در عوض از نام هایی همانند ویروس مسئول Covid-19 و یا ویروس Covid-19 استفاده می نماید. از نظر فنی، این مورد کاملاً اضافی است که از عبارتی که معنای ویروس بیماری کروناویروس می دهد استفاده گردد.
در اینجا به نظر می رسد که شاهد بحث گسترده تری در مورد نامگذاری کروناویروس تازه باشیم، جایی که در ترکیب بحران بهداشت عمومی و رقابت های ژئوپولوتیکی، نام ها بیشتر از انتقال اطلاعات اهمیت می یابند چرا که ترسیم نماینده خطوط نبرد هستند. در حالی که کشور ها با موج افزایش مبتلایان روبرو هستند و یکی پس از دیگری در حال ورود به شرایط قرمز هستند، مبارزه شدیدی برای شکل دادن روایت داستان این اپیدمی در جریان است.
در روز های اخیر، در حالی که تعداد موارد تازه گزارش شده در چین رو به کاهش است، این کشور در پی ساختن داستانی است که به اساس آن برای دنیا فرصت خریداری نموده است و حتی در پی مقصر جلوه دادن آمریکا در انتشار این ویروس است. در طرف مقابل، سیاستمداران آمریکایی از جمله دونالد ترامپ، رئیس جمهور این کشور، اصرار بر استفاده از اصطلاحاتی مانند ویروس چینی دارند و حتی یک مقام کاخ سفید در برابر یک روزنامه نگار چینی-آمریکایی، این بیماری را کونگ آنفولانزا خواند. در این زمینه، آنچه سازمان بهداشت دنیای به اسم یک بین المللی و بی طرف، ممکن بود برای نامیدن این ویروس بکار ببرد، ناگهان فشار زیادی را به خود دید.
آنچه سازمان بهداشت دنیای در وب سایت خود می نویسد، به طور کلی عاری از اسم SARS-CoV-2 است، زیرا استفاده از نام SARS می تواند عواقب ناخواسته ای در ایجاد ترس غیر ضروری برای بعضی از جوامع به ویژه در آسیا در پی داشته باشد که در شیوع SARS در سال 2003 بیشترین تأثیر را داشته است. مایکل رایان، مدیر اجرایی سازمان بهداشت دنیای، در یک جلسه مطبوعاتی در تاریخ 13 فوریه گفت که SARS-CoV-2 یک اصطلاح فنی برای ویروس شناسان در آزمایشگاه ها است، در حالی که Covid-19 یک اصطلاح برای عموم مردم است. وی گفت: ما در کوشش هستیم ویروس را با دنیا مرتبط کنیم و تجربه ای که مردم با این ویروس دارند ... بنابراین فکر نمی کنم ناهماهنگی خاصی در این زمینه وجود داشته باشد.
سازمان بهداشت دنیای در توضیحی رسمی به وبسایت کوارتز اضافه کرد: طبق خطوط توافق شده بین سازمان بهداشت دنیای، سازمان دنیای بهداشت حیوانات و سازمان غذا و کشاورزی ... ما باید اسمی را پیدا می کردیم که به یک موقعیت جغرافیایی، یک حیوان و فردی یا گروهی از افراد که قابل تلفظ باشد و به بیماری مربوط می گردد، اشاره نکند. اما این در حالی است که در فهرست بیماری های همه گیر، چندین بیماری دیگر وجود دارد که صریحاً به یک موقعیت جغرافیایی اشاره می نمایند: سندرم تنفسی خاورمیانه (MERS)؛ تب لسا، با اشاره به شهری در نیجریه؛ و تب خونریزی کریمه-کنگو.
در ژورنال هایی مانند Lancet و مجله پزشکی New England، دانشمندان هم از Covid-19 و هم از SARS-CoV-2 استفاده می نمایند تا به ترتیب به بیماری و ویروس اشاره نمایند. اما هرگز اصطلاح ویروس Covid-19 که سازمان بهداشت دنیای به کار می برد، در نوشته های منتشر شده به وسیله اپیدمیولوژیست های برجسته و نویسندگان مورد استفاده قرار نمی گیرد و به طور معین بین بیماری و ویروس تمایز قائل می شوند؛ بنابراین چرا سازمان بهداشت دنیای تمایلی به استفاده از نام رسمی SARS-CoV-2 برای این ویروس ندارد؟
بعضی معتقدند که استفاده از SARS-CoV-2، به اسم یک نام برای کروناویروس تازه، می تواند باعث سردرگمی گردد. در نوشته ای که ماه گذشته در Lancet منتشر شد، شش نویسنده اهل چین (از جمله سه مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری های چین) گفتند که نامگذاری کروناویروس تازه به SARS-CoV-2 واقعاً گمراه نماینده است، زیرا این امر دلالت بر این دارد که این ویروس باعث ایجاد SARS یا بیماری مشابه آن می گردد و این به ویژه برای کسانی که تخصص فنی در زمینه ویروس شناسی ندارند، رخ خواهد داد. نویسندگان اضافه کردند که نام SARS-CoV-2 ممکن است تأثیرات منفی بر ثبات اجتماعی و توسعه مالی کشور هایی که پیشتر این بیماری همه گیر را تجربه نموده اند، بگذارد. در واقع این نویسندگان معتقدند که نگرانیاحتمالی مردم از وقوع دوباره SARS می تواند زیانبار باشد. در عوض آن ها پیشنهاد کردند که این ویروس تازه، ویروس انسانی coronavirus 2019 یا HCoV-19 نامگذاری گردد.
یک ماه بعد در پاسخ مستقیم به این نامه بعضی متخصصان چینی، گروهی از 12 دانشمند مستقر در ایالات متحده، هنگ کنگ و سرزمین اصلی چین گفتند که SARS-CoV-2 در واقع نامی مناسب برای کروناویروس تازه است. آن ها گفتند که این نام از نام بیماری SARS نشأت نمی گیرد بلکه به ارتباط آن با ویروس های موجود در گونه های ویروسی SARS اشاره دارد. این دانشمندان تأکید کردند که: به عبارت دیگر، ویروس های موجود در این گونه تازه، صرف نظر از اینکه باعث ایجاد بیماری هایی مانند SARS شوند، می توانند SARS نامگذاری شوند. نویسندگان بعلاوه استدلال می نمایند که به دور از آسیب رساندن به ثبات اجتماعی، نگه داشتن اصطلاح SARS در نام ویروس های هم خانواده، باعث حفظ سطح هوشیاری عمومی و آمادگی واکنش سریع، در صورت بروز اپیدمی ویروس تازه می گردد.
منبع: فرارو