متقاضیان واکسن در ارمنستان چقدر پول به جیب دولت ریختند؟
به گزارش مجله نماشو، در یک ماه اخیر به طور میانه 7 میلیون دلار ارز برای سفر به ارمنستان خارج شده است. به گفته سخنگوی گمرک ایران، 14 هزار ایرانی برای دریافت واکسن کرونا به ارمنستان سفر نموده اند. این تعداد شهروندان ایرانی از اول تا 25 ام تیر ماه از مرز خارج شدند.
با ما سفر کنید و با تور ارزان ارمنستان از کشور جذاب همسایه دیدن کنید و شهر زیبای ایروان را ببینید.
اعتماد در ادامه نوشت: بر اساس گفته های روح الله لطیفی، سخنگوی گمرک از این تعداد 10 هزار نفر از مرز زمینی نوردوز در استان آذربایجان شرقی وارد ارمنستان شده اند. اما آنالیز آمار و ارقام مرتبط با خروج این تعداد از شهفرایندان از مرز زمینی با ارمنستان، اطلاعات جالبی از عایدیزایی دولت از کسانی به دست می دهد که برای تزریق واکسن کرونا و حفظ جان خود هزینه اقتصادی و جانی پرداخت نموده اند.
مطابق قوانین موجود، در سفر های زمینی، هوایی و دریایی، 400 هزار تومان عوارض خروج از کشور دریافت می شود. این برای بار اول سفر است. مسافران ارمنستان، باید برای تزریق دوز دوم واکسن، یک ماه بعد به این کشور سفر نمایند. در بار دوم، رقم عوارض خروج از کشور 600 هزار تومان است.
اگر عدد 14 هزار نفر خروج ایرانی ها به سمت ارمنستان مبنا قرار گیرد، تا 25 تیرماه 5 میلیارد و 600 میلیون تومان از ایرانیانی که به ارمنستان رفتند، عوارض خروج از کشور دریافت و به جیب دولت رفته است. از آن جایی که از فروردین تا اواخر اردیبهشت، کشور درگیر پیک چهارم بود و امکان سفر های خارجی فراهم نبود، فرض می شود تمام مسافران رفته به ارمنستان در سفر اول خارجی خود بودند.
عایدی حاصل از خروج برای بار دوم این تعداد از ایرانیان هم هشت میلیارد و 400 میلیون تومان خواهد بود؛ یعنی سر جمع، 14 میلیارد تومان از محل خروج ایرانیان از کشور به علت تزریق واکسن در کشور همسایه به حساب دولت واریز شد.
البته که نباید از ارز های خارج شده به وسیله این تعداد ایرانی هم غافل شد. با احتساب اینکه هر فرد بدون اینکه در هتل اقامت داشته باشد روزانه 25 دلار هزینه خورد و خوراک خود می نماید، هر فرد در ده روز 250 دلار و 14 هزار نفر برای تزریق دز اول واکسن خود سه میلیون و 500 هزار دلار ارز از کشور خارج نموده اند.
حال آنکه اگر نیمی از افراد وارد شده به ارمنستان در هتل اقامت داشته باشند، سه میلیون دلار به ارز های خارج شده از کشور، اضافه می شود. این در حالی است که این مسافران برای سفر دوم باید به ارمنستان بازگردند و احتمالا 3 میلیون دلار دیگر هم به این کشور تزریق نمایند.
به نظر می رسد تاخیر در تزریق واکسن خواسته یا ناخواسته به محلی برای افزایش عایدی های دولت تبدیل شده است. از آن طرف، فرصت استثنایی برای ارمنستان ایجاد نموده که در دوره شیوع کرونا، از عایدی های سرشار گردشگری خود محروم مانده بود و حالا دلار های گردشگران ایرانی را به جیب زده است.
توجه کنید که این آمار و ارقام فقط برای تقریبا یک ماه است. اگر این فرایند در ماه های آینده تشدید شود، قطعا هم تعداد متقاضیان سفر به ارمنستان بالاتر می رود و به تبع آن خروج ارز از کشور شدت می گیرد و از سوی دیگر، مقدار عایدی دولت هم افزایش پیدا می نماید.
چقدر عوارض به دولت پرداخت شد؟
بر اساس آنچه سخنگوی گمرک اعلام نموده 14 هزار نفر تا 25 تیرماه برای تزریق واکسن به ارمنستان سفر کردند. بر اساس گفته های او تعداد مسافران زمینی از اول تیرماه از روزانه 100 نفر به بیش از دو هزار نفر در روز رسیده است. تا 25 تیرماه و با احتساب این موضوع که 14 هزار نفر برای اولین بار از مرز خارج می شوند (از فروردین تا خرداد کشور درگیر پیک چهارم بود) برای تزریق دز اول، 5 میلیارد و 600 میلیون تومان عوارض به دولت پرداخت شده است.
از آنجایی که عوارض خروج از کشور برای سفر دوم به سایر کشور ها 600 هزار تومان خواهد بود، مجموع عوارض پرداختی 14 هزار نفری که تا 25 تیرماه به ارمنستان سفر کردند، هشت میلیارد و 400 میلیون تومان است. بنابراین تا 25 تیرماه کل عوارضی که به حساب دولت واریز شده 14 میلیارد تومان است.
از آنجایی که دولت ارمنستان تزریق واکسن را منوط به حضور ده روزه در خاک این کشور می داند، اقامت ده روزه ایرانیان با غذا و بدون اقامت در هتل و مانند عکس هایی که منتشر شد حضور در خیابان، روزانه 25 دلار می شود؛ برای ده روز 250 دلار. بنابراین 14 هزار شهفرایند ایرانی برای دوز اول حدود سه میلیون و 500 هزار دلار خواهد بود که برای دز دوم هم اگر همین مبلغ بدون افزایش هزینه لحاظ شود؛ 14 هزار ایرانی به طور مبه وسیله و با فرض حداقل هزینه، 7 میلیون دلار از کشور خارج نموده اند.
با استناد به آمار رسمی منتشر شده از مرز که حاکی از خروج روزانه دو هزار ایرانی برای تزریق واکسن، 50 هزار دلار در هر روز از کشور خارج می شود تا در کشور های همسایه به واکسن تبدیل شود. این در حالی است که قرار بود به زودی واکسن های ساخت داخل به بازار وارد شوند و تعهد کشور های فروشنده واکسن هم به اجرا درآید.
استقبال از ارمنستان به هزار و یک علت
استقبال از واکسن در ارمنستان افزایش یافته به گونه ای که قیمت بلیت اتوبوس تهران- ایروان 700 هزار تومان است و در بعضی از پایانه ها، اتوبوس های اعزامی کمتر از 5 جایگاه خالی تا 28 تیرماه دارند.
البته که علت این استقبال علاوه بر پایین بودن سرعت واکسیناسیون در ایران، شنیده شدن زمزمه هایی مبنی بر پولی شدن واکسن در کشور بود؛ فروردین امسال حیدر محمدی، مدیرکل دارو و مواد تحت کنترل سازمان غذا و دارو، در برنامه تهران ما سلامت رادیو تهران گفته بود: در صورت واردات واکسن با ارز نیمایی، آن ها که در اولویت تزریق نیستند می توانند آن را 200 تا 300 هزار تومان از دارخانه ها تهیه نمایند.
اگرچه که این صحبت ها چندی بعد به وسیله رییس مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت تکذیب شد. اما با توجه به فرایند فعلی واکسیناسیون و اینکه کشور در رده 13 ام کشور های با ابتلا و مرگ و میر بالا قرار گرفته است بعلاوه ورود ارز به کشور با مشکلاتی روبروست، دور از فکر نیست.
رایگان و خارج از نوبت بودن تزریق واکسن در ارمنستان هم از دیگر دلایلی است که شهفرایندان حضور ده روزه حتی در خیابان را به جان بخرند تا واکسن بزنند. واکسن های تزریق شده در این کشور سه آسترازنکا، اسپوتنیک وی و سینوواک چین است. اگرچه هر سه در ایران هم تزریق می شود، اما افراد بدون نوبت می توانند حداکثر تا ده روز واکسن خود را بزنند.
این در حالی است که در تمام جهان، واکسیناسیون امری رایگان و همگانی است و دولت ها خود را موظف به واکسینه کردن شهفرایندان خود می دانند. در ایران به علت کاستی های موجود، علاوه بر عملیات کند واکسیناسیون، موج سفر برای تزریق واکسن هم به محل عایدی برای دولت تبدیل شده است. آن هم با قانون عوارض خروج از کشور که سابقه اش به حدود 35 سال پیش و دوران جنگ و کسری بودجه وحشتناک بازمی شود و معین نیست علت اجرای آن در شرایط کنونی چیست؟
منبع: فرارو