در آخرین جلسه کمیته مشترک برجام چه گذشت
به گزارش مجله نماشو، خبرنگاران- گروه بین الملل: وین، پایتخت اتریش، دیروز 15 آذر در حالی میزبان نمایندگان کشورهای باقی مانده در توافق هسته ای بود که جمهوری اسلامی ایران اعلام نموده در صورت ادامه بدعهدی طرف های مقابل اوایل ماه ژانویه، بار دیگر از تعهدات برجامی خود خواهد کاست.
علاوه بر آن روز پنجشنبه پنجم دسامبر و در آستانه برگزاری نشست کمیسیون مشترک ناظر بر برجام در وین، نمایندگان کشورهای انگلیس، فرانسه و آلمان ایران را متهم به فراوری موشک های بالستیک با ظرفیت حمل کلاهک های هسته ای کردند.
نمایندگان این سه کشور اروپایی در نامه ای خطاب به سازمان ملل که روز پنجشنبه پنجم دسامبر ارسال شده، ناخشنودی خود را از فعالیت های موشکی ایران ابراز کردند اما محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران این ادعای کشورهای اروپایی را خطا ارزیابی نموده و تکذیب نمود.
محمد جواد ظریف روز گذشته (پنجشنبه) با انتشار توئیتی، به نامه اتهام آمیز تروئیکای اروپایی به سازمان ملل در خصوص ایران واکنش نشان داد و این نامه را اقدامی باطل و از روی استیصال برای لاپوشانی بی کفایتی این کشورها در اجرای تعهدات برجامی شان دانست.
ظریف در صفحه توییتر خود نوشت: جدیدترین نامه تروئیکای اروپایی به دبیرکل سازمان ملل درمورد موشک های (ایران)، اقدامی باطل و از روی استیصال است تا بی کفایتی خودشان را در اجرای حداقلی ترین تعهدات شان ذیل برجام را لاپوشانی نمایند.
اما روز گذشته میخائیل اولیانوف نمانیده روسیه در مجامع بین المللی که در نشست امروز برجام در وین حاضر بود بعد از خاتمه این نشست در پیامی در توئیتر گفت: آخرین نشست کمیته مشترک برجام در سال 2019 ثابت کرد که با وجود تمام مسائل و اختلافاتی که وجود دارد تمامی طرف ها در حمایت و تعهد به برجام کاملا متحد هستند. این مهمترین نتیجه ای بود که از نشست امروز حاصل شد.
به نوشته رسانه های خارجی، روز گذشته اعضای باقی مانده توافق هسته ای در چهاردهمین نشست کمیسیون مشترک برجام در سطح معاونان و مدیران کل سیاسی از ایران خواستند که به تعهدات هسته ای خود بازگردد و به آن پایبند بماند.
مکانیسم ماشه شاید وقتی دیگر
این نشست روز آدینه 15 آذر ماه با حضور نمایندگان گروه 1+4 شامل آلمان، فرانسه، روسیه، چین و انگلیس، به ریاست عباس عراقچی و هلگا اشمید، معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در حالی برگزار شد که ژان ایو لودریان، وزیر امور خارجه فرانسه، ششم آذر ماه به ایران هشدار داده بود پاریس به طور جدی در حال آنالیز استفاده از مکانیسم ماشه در توافق هسته ای موسوم به برجام است.
بر اساس مکانیسم ماشه که در بند 37 برجام آمده در صورت اختلاف و نقض پایبندی این توافق توسط امضانمایندگان، کمیسیون مشترک تشکیل می گردد. چنانچه در این کمیسیون اختلاف حل و فصل نگردد، موضوع به شورای امنیت سازمان ملل ارجاع خواهد شد.
در صورتی که شورای امنیت سازمان ملل ظرف 30 روز به تعلیق تحریم ها رای ندهد، تحریم ها در چارچوب قطعنامه های قبلی شورای امنیت خود به خود به اجرا گذاشته خواهند شد.
نماینده چین بعد از خاتمه اجلاس گفت اروپا مکانیسم ماشه را فعال نکرد، اما همه ما از ایران خواستیم به پایبندی کامل به تعهدات هسته ای بازگردد.
فو جونگ رئیس بخش کنترل تسلیحات وزارت خارجه چین در ادامه گفت: طرفین باید از هر اقدامی که به تنش ها دامن می زند، اجتناب نمایند.
ایران از اردیبهشت سال جاری تاکنون طی چهار مرحله از تعهدات برجامی خود عدول نموده و هشدار داده اگر اروپا منافع مالی ایران از توافق هسته ای را تامین نکند، گام های بیشتری برخواهد داشت.
منبع: خبرگزاری مهر